Celoroční dálniční známka v Česku od ledna 2025 zdraží o 140 korun na 2440 korun, zvýší se také ceny dálničních známek na kratší dobu. Sazba se změní podle zákona kvůli zvýšení spotřebitelských cen a prodloužení dálniční sítě, oznámilo ministerstvo dopravy. Nižší platby zůstanou pro auta na plyn a s kombinací elektrického a spalovacího motoru, bez poplatku zůstanou čistě elektrická vozidla a auta na vodík. Cena celoroční známky se naposledy zvýšila letos v březnu, vzrostla po dvanácti letech z 1500 na 2300 korun.

Měsíční platba se pro auta se spalovacím motorem zvýší o třicet korun na 460 korun, desetidenní známka zdraží o dvacetikorunu na 290 korun a jednodenní o deset korun na 210 korun. Auta na stlačený a zkapalněný zemní plyn a biometan mají sazby poloviční, majitelé plug-in hybridů, tedy dobíjitelných vozů s elektrickým i spalovacím motorem, zaplatí čtvrtinu běžné ceny.

Ceny se upravují podle dvou zákonem daných kritérií, od příštího roku to tak bude poprvé. „Prvním kritériem je meziroční procentuálně vyjádřený vývoj průměrného ročního indexu spotřebitelských cen dle zjištění Českého statistického úřadu a druhým meziroční procentuálně vyjádřená změna délky dálnic v provozu evidovaná ministerstvem dopravy. Obě hodnoty v procentech se sečtou a podle výsledku se upraví sazba roční známky,“ popsalo ministerstvo mechanismus výpočtu. Výsledná cena se zaokrouhluje dolů na celé desetikoruny.

K délce dálniční sítě ministerstvo uvedlo, že se rozroste o sto kilometrů. „Důležité také je, že veškeré peníze z dálničních známek vracíme do výstavby a údržby dálnic, fakticky tedy těm, kteří je platí,“ podotkl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Vývoj cen

Stát od března měnil ceny dálničních známek podle evropské směrnice Euroviněta. Od března ministerstvo dopravy nově zavedlo jednodenní dálniční známku, která stojí 200 korun. Roční dálniční známka od března zdražila na 2300 korun, desetidenní kupon zlevnil o 40 korun na 270 korun a měsíční nově stojí 430 korun místo 440 korun. Roční výnos z prodeje známek by se letos měl podle loňských odhadů meziročně zvýšit o 1,3 miliardy korun.

Dálniční poplatky v Česku byly zavedeny od ledna 1995, nalepovací kupony nahradily od roku 2021 elektronické dálniční známky. Auta nad 3,5 tuny platí na dálnicích i některých silnicích první třídy mýtné podle ujetých kilometrů.

Podíl.