Aktual.: 30.09.2024 13:42

Plzeň – Plzeňský Prazdroj zprovoznil v Plzni novou automatizovanou stáčecí linku na skleněné obaly za 700 milionů korun. Od ledna budou veškeré skleněné lahve, do nichž plní svá piva a cidery pro český trh, vratné a tedy opakovaně použitelné. Další peníze vydá na nákup vratných lahví a přepravek, celkem tak investuje 1,1 miliardy Kč. ČTK to řekl mluvčí největšího tuzemského pivovaru Zdeněk Kovář.

„Zprovoznili jsme novou plně automatickou linku, na níž denně můžeme naplnit až 900.000 lahví o objemech půl litru a 0,33 litru. Veškerá piva a cidery umístí do přepravek nebo zabalí do papírových kartonů,“ řekl manažer plzeňského pivovaru Petr Kofroň. Linka, která vznikla v bývalém skladu, už pracuje v nepřetržitém provozu a má kapacitu až 60.000 lahví za hodinu. Obsluhuje ji v jedné směně maximálně 11 lidí. V Plzni tak má Prazdroj už tři lahvové linky s podobným výkonem. Ta nejmodernější ale uspoří až třetinu energie a má o polovinu nižší spotřebu vody.

Díky investici bude Prazdroj od ledna prodávat 70 procent svých produktů ve vratných obalech, tedy v lahvích a sudech. V průměru naplní každou vratnou lahev 26krát a na trhu vydrží až osm let. „Jako poslední z tuzemských značek teď překlápíme do vratných lahví cidery Frisco a piva značky Proud,“ řekl mluvčí. Zhruba od Nového roku, po doprodání zásob, tak budou na českém trhu pouze vratné třetinkové obaly těchto značek. Prazdroj tak přestane produkovat ročně přes 30 milionů jednorázových skleněných lahví, které mají v průměru šestkrát vyšší uhlíkovou stopu než vratné skleněné obaly. Ušetří tak přes 6200 tun skla.

„U půllitrových vratných lahví máme díky zálohovému systému dlouhodobou návratnost zhruba 98 procent. U třetinek, které jsme ve velkém začali letos nabízet také ve vratných lahvích, se tomu postupně blížíme,“ řekla manažerka výrobních materiálů a obalů Martina Vajskebrová. Skleněné lahve jsou nejprodávanějším obalem z produkce Prazdroje. Celkem v nich v ČR prodá téměř 37 procent svých piv a ciderů.

Podíl.