Aktual.: 30.09.2024 11:39

Brno – Letošní léto patřilo v Česku k nejteplejším, odchylka od průměru za léta 1961 až 2000 byla tři stupně Celsia. Podle klimatologa z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Pavla Zahradníčka bylo charakteristické tím, že se téměř nevyskytovaly extrémně vysoké teploty nad 35 stupňů, ale také se objevilo jen velmi málo chladných epizod. Tedy dnů, kdy se teplota dostala pod průměrné hodnoty, uvedl na svém blogu. Velmi netypický byl konec léta s velmi teplými, na řadě míst tropickými nocemi.

O tom, že se chladné epizody prakticky nevyskytly, svědčí například údaje z amatérské stanice v Brně-Židenicích. Dny s maximální teplotou pod 20 stupňů Celsia zaznamenala pouze dvakrát v červnu. V červenci a srpnu zaznamenala pouhých pět dnů, kdy denní maximum nevystoupilo nad 25 stupňů. Podle měření ČHMÚ bylo letošní léto v Brně druhé nejteplejší od roku 1800.

Odchylka od průměru rostla od západu na východ a také s klesající nadmořskou výškou, největší rozdíly tak byly v nížinách. Ve Zlínském a Jihomoravském kraji činila odchylka 3,3 stupně, v Karlovarském 2,6. Zahradníček to přičítá výraznějším projevům kontinentálního počasí směrem na východ.

Srážkově bylo léto jen mírně podprůměrné, spadlo 94 procent obvyklého množství. Jak bývá v létě zvykem, projevily se výrazné prostorové rozdíly. Obecně se dá říct, že nejvíce pršelo na Moravě a v Královéhradeckém kraji, nejméně ve středních a západních Čechách. „Zajímavý byl rozdíl podle nadmořských výšek, kde byl citelný deficit ve vyšších a horských oblastech,“ poznamenal Zahradníček. Výrazně suché zůstaly proti průměru Krkonoše, Jizerské hory, Krušné hory, Jeseníky, z velké části i Šumava. Srážky byly nerovnoměrně rozložené i v čase. Zdaleka nejvíce pršelo v červnu ve čtyřech moravských krajích, v červenci spadlo nadprůměrné množství deště v některých českých krajích, nejvíce v Královéhradeckém, kde napršelo relativně nejvíce i v sprnu.

V letošním létě se potvrdil dlouhodobý trend, že léto patří k ročním obdobím, které se otepluje ze všech nejrychleji, což přináší jak vyšší počet tropických dnů, tak tropických nocí, ale i jevů, jako jsou horké vlny. V případě nedostatku srážek se v krajině velmi rychle projevuje sucho.

 

Podíl.