Útok Izraele v pondělí brzy ráno zasáhl obytný dům v jedné ze čtvrtí centra libanonského hlavního města Bejrút. Podle agentur se jedná o první útok Izraele na území metropole od začátku téměř rok trvajícího konfliktu v regionu. Izrael se k incidentu nevyjádřil, později ale uvedl, že v pondělí před svítáním na východě Libanonu zasáhl desítky cílů hnutí Hizballáh.

Izraelský úder v pondělí po půlnoci zasáhl horní patro obytného domu v jedné ze čtvrtí libanonského hlavního města Bejrút, kde zabil nejméně tři ozbrojence. S odvoláním na svědky na místě o tom informovaly agentury. Svědci slyšeli hlasitou ránu a viděli díru v budově, ze které stoupal kouř. Video publikované agenturou AP pak ukazovalo obyvatele a záchranáře shromážděné u poškozeného několikapodlažního domu ve čtvrti Cola.

Nejmenovaný libanonský bezpečnostní zdroj sdělil agentuře AFP, že útok izraelského dronu cílil na byt patřící skupině Džamáa Islamíja. Jedná se o libanonské hnutí, jehož ozbrojené křídlo se podílí na útocích na sever Izraele. O smrti tří členů, kteří byli zabiti při izraelských útocích v Libanonu, informovala v pondělí ráno Lidová fronta pro osvobození Palestiny, sekulární levicová skupina působící v Libanonu a Pásmu Gazy. Dalších šestnáct lidí bylo při útoku zraněno, uvedl představitel libanonské civilní obrany.

Dosud izraelské letectvo útočilo pouze na cíle na jižním bejrútském předměstí Dahíja, které je označováno za baštu hnutí Hizballáh. Nyní tak poprvé šlo o útok přímo v rámci administrativních hranic metropole. Podle svědků agentury Reuters i nad Dahíjou v pondělí dopoledne stoupal dým, pravděpodobně po dalším izraelském náletu. Izraelská armáda se k žádnému z těchto konkrétních incidentů zatím nevyjádřila.

ŽIVĚ: Pohled na Bejrút (zdroj: Reuters/Joseph Campbell)

Útoky v údolí Bikáa

Izrael na konci víkendu pokračoval v sérii náletů napříč Libanonem, které trvají již několik dní. Podle libanonských úřadů při nich zahynulo více než tisíc lidí a na šest tisíc dalších bylo zraněno. Palestinské teroristické hnutí Hamás oznámilo, že úder na jihu země zabil jeho vůdce v Libanonu a také členy jeho rodiny.

„Stíhačky letectva zaútočily na desítky cílů teroristické organizace Hizballáh v libanonské oblasti Bikáa,“ uvedla podle AFP izraelská armáda a dodala, že „mezi napadenými cíli byly desítky odpalovacích zařízení a budov, kde byly uskladněny zbraně“.

Na cíle v údolí Bikáa, které je baštou Hizballáhu, Izrael útočil opakovaně i v předchozích dnech. Nové údery zabily nejméně pět lidí, uvádí televize al-Džazíra s odvoláním na místní zdroje.

Podíl.