Aktual.: 27.09.2024 10:37

Ostrava – Povodně v Moravskoslezském kraji dlouhodobě připravily o střechu nad hlavou stovku rodin. Kraj a obce pro ně hledají nouzové ubytování. Řešením mohou být například mobilní či kontejnerové domy. Novinářům to dnes řekl hejtman Josef Bělica (ANO). Informace pro hejtmanství zjišťují v obcích, které záplavy zasáhly, hasiči.

„Dlouhodobé nouzové ubytování bude v kraji potřebovat 280 osob, celkem jde o 102 rodin. Jde o ty, co nestihnou vyřešit problémy s bydlením do zimy,“ uvedl hejtman. Dodal, že například v Opavě to je nyní 60 lidí, v Krnově na Bruntálsku 30. „Tato čísla se ale ještě mohou měnit,“ dodal Bělica. Řekl, že aktuálně v evakuačních centrech zůstává sedm desítek lidí.

Informace pro kraj sbírá speciální tým hasičů. V každé obci je jeden, který situaci monitoruje. Zároveň se kraj s představiteli obcí snaží najít vhodná místa, kde by se mohlo nouzové a dočasné bydlení pro tyto rodiny zřídit. „Jde například o mobilní domy či kontejnerová řešení. Variant máme připraveno několik,“ uvedl Bělica. Možná je i nabídka volných bytů, ale to by bylo v jiných oblastech kraje, dodal. „Budeme to komunikovat, jak s těmi starosty, tak samozřejmě s těmi lidmi,“ řekl.

Dodal, že kraj v nejbližší době na obnovu území zasaženého povodní uvolní 350 milionů korun. Schválit to ještě musí zastupitelstvo. Ustavující se po krajských volbách sejde pravděpodobně v říjnu.

V Ostravě se podle hejtmana jsou dva problémy související s firmami. V jenom případě jde o 60 tun vyplavené zábavní pyrotechniky. Musí se hlídat, aby se nekontrolovaně neodpálila. Ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel dodal, že nyní se musí materiál kropit. „Potom bude potřeba všech těch 60 tun zakopat na bezpečném místě, aby byla celá nálož znehodnocená,“ řekl.

Problém s kontaminovanými odpadními vodami hejtman vnímá v případě společnosti OKK Koksovny. Není funkční čistička odpadních vod a vody opouštějící areál firmy mohou být nebezpečné. Hejtman proto chce zástupce společnosti vyzvat, aby uvedli, jak s odpadem naloží. „Pokud koksovny nezabrání úniku odpadních vod, jsem připraven podat trestní oznámení,“ řekl. Mluvčí společnosti Jindřich Vaněk ČTK řekl, že firma má připravené řešení. Odpadní vody bude odčerpávat a odvážet k likvidaci v cisternách.

 

Podíl.