Aktual.: 29.09.2024 12:38

Vídeň – Rakouští voliči dnes vybírají nové poslance do dolní komory parlamentu. Předvolební průzkumy ukazovaly na možný bezprecedentní úspěch krajně pravicové Svobodné strany Rakouska (FPÖ), šanci zasednout v parlamentu má podle nich pět stran. Studentská židovská skupina podala na členy FPÖ stížnost kvůli účasti některých jejích členů na pohřbu, kde podle záznamu zněla píseň oblíbená někdejšími nacistickými jednotkami SS, informovala dnes agentura Reuters.

Rozruch vyvolalo video zveřejněné v sobotu deníkem Der Standard, na kterém jsou někteří členové Svobodné strany Rakouska vidět na pohřbu, kde zazněla píseň oblíbená SS. Incident odsoudily strany napříč politickým spektrem, napsal web Tagesspiegel. Rakousko, které nacistické Německo anektovalo v roce 1938, má zákony, jejichž cílem je potírat aktivity podporující nacismus nebo popírání holokaustu.

FPÖ vedl v 50. letech minulého století bývalý nacistický zákonodárce Anton Reinthaller, připomněla agentura Reuters. Strana se později veřejně distancovala od svých nacistických kořenů a snaží se ukazovat umírněnější tvář, dál je ale považována za krajně pravicovou. Její současný lídr Herbert Kickl je polarizující osobností s pravicově-populistickými politickými postoji. FPÖ na žádost Reuters o vyjádření k víkendovému incidentu neodpověděla.

Dnes ráno se v Rakousku otevřely volební místnosti, přičemž FPÖ podle posledních průzkumů vedla před konzervativní Rakouskou lidovou stranou (ÖVP) zhruba o tři procentní body s očekávaným ziskem 27 procent hlasů. Strana se v Rakousku podílela už na několika vládách, ale ještě nikdy volby nevyhrála. Sociálnědemokratická strana Rakouska (SPÖ) by s přibližně 20 procenty mohla obsadit třetí místo. Hlasování skončí v 17:00, krátce poté se očekávají první odhady výsledků.

Nynější kancléř Karl Nehammer z ÖVP avizoval, že by lidovci byli ochotni vstoupit do koalice s FPÖ za podmínky, že by si jejich lídr Herbert Kickl nenárokoval post kancléře. Spolkový prezident Alexander Van der Bellen už nicméně veřejně řekl, že by Kickla kancléřem nejmenoval, což mu umožňuje rakouská ústava.

„Nejvíce mě děsí, že pokud FPÖ skutečně získá nejvíce hlasů, získáme něco jako (maďarského premiéra) Viktora Orbána: pomalé, postupné omezování rozmanitosti médií, demokracie a porozumění,“ řekla Reuters dvaadvactiletá grafická designérka Sarah Wolfová ve Vídni, která podporuje rakouské komunisty. Naopak sedmnáctiletý voják Viktor de Lijzer prohlásil, že FPÖ může napravit to, co označil za příliš kriminality poháněné migrací.

Podíl.