Aktual.: 29.09.2024 09:05

Praha – K pátému výročí úmrtí Karla Gotta, kteří připadne na 1. října, vyšla kniha Příběhy skryté za písněmi KG. Společně ji napsali novinářka a spisovatelka Michaela Remešová a bývalý tajemník Karla Gotta Jan Adam. Publikace na více něž pěti stech stranách nabízí množství fotografií, texty písní a především vzpomínek lidí z okolí zpěváka, které se k písním vážou. Kniha rozkrývá pozadí 55 Gottových písní vybraných z téměř 3000, které během své kariéry nazpíval. ČTK to sdělil spoluautor knihy Adam.

„S nápadem napsat tuhle knížku přišla Míša Remešová. Zpočátku jsem odolával, protože knížek o Karlovi už vyšlo tolik. Ale pak jsme si uvědomili, že za ty roky, co jsme s Karlem spolupracovali, zažili tolik příhod, které se vážou ke vzniku některých písniček, k tomu, jak na ně reagovalo publikum, že jsme si nakonec řekli, že to stojí za to,“ řekl Gottův mnohaletý spolupracovník Adam.

Podle autorů se Gottovy písně staly součástí kolektivní paměti, stejně jako on sám. Ale například netuší, že zrod písně Kávu si osladím inspiroval jeho kávový obřad, jímž byl schopen „mile tyranizovat přátele i každou svoji návštěvu“. Nebo že kdyby býval skladatel Karel Svoboda Gotta nehonil po mnichovských ulicích a pak ho téměř násilím nezavřel do studia, svoji nejpopulárnější píseň v německy mluvících zemích Včelka Mája by nikdy nenazpíval.

„Je tam také třeba příběh nejkontroverznějšího Gottova duetu s rapperem Bushidem Für immer jung (Být stále mlád), který se dostal do vysílání MTV a Gott zpíval ve vyprodaných sportovních halách pro teenagery,“ podotkl Adam.

Gottovi už byla věnována řada knih. Například v roce 2009 mělo křest české i německé vydání knihy Zlatý hlas z Prahy (Die Goldene Stimme aus Prag) od Michaely Remešové a Dalibora Máchy s předmluvou prezidenta Václava Klause. U příležitosti Gottových 70. narozenin ve stejném roce vyšla kniha Karel Gott 70 osobností o Zlatém slavíkovi. Hudební publicista Vladimír Vlasák v její první části mapuje některé události dlouholeté Gottovy kariéry, ve druhé nechává promluvit sedm desítek nejen hudebních osobností. Remešová a Mácha napsali knížku o zpěvákově soukromí Devět žen Karla Gotta. V 90. letech se objevila kniha Ladislava Sarvaše Jak to vidí Gott a Říkám to písní, pod níž je podepsán sám Gott.

Množství neautorizovaných knih se věnuje Gottovu soukromému životu. Například s Oldřichem Dudkem knihu Marika aneb Jak mladá dívka ke štěstí přišla napsala jeho bývalá přítelkyně Marika Sörösová. Bez Gottova vědomí spisovatel James Kent vydal knihu o jeho osudových ženách, manželství s Ivanou a předmanželské smlouvě s názvem Manželství století. Rozpačitě skončil životopis z pera spisovatele Arnošta Lustiga, kdy rukopis odmítl nejen vydavatel, ale i Gott, který prohlásil, že se s textem neidentifikuje.

Fenomén Karla Gotta se promítl také do knihy Gottland úspěšného polského spisovatele Mariusze Szczygiela. S využitím fotografií, programů, rozhovorů, vstupenek i pohlednic mapuje Gottův život publikace Karel Gott – Legenda. Jde o knihu spoluautorů Zuzany Drotárové a Karla Gotta. První oficiální autobiografie Gotta Má cesta za štěstím vyšla až v roce 2021 a se stala krátce po vydání bestsellerem. Gott zemřel 1. října 2019, léčil se s akutní leukemií. Legendě české populární hudby, která ovlivnila několik generací posluchačů, bylo 80 let. Fanoušci se mohli s oblíbeným zpěvákem rozloučit 11. října v paláci Žofín, kam přišlo zhruba 49.000 lidí. O den později se konala zádušní mše ve svatovítské katedrále. Tento den byl i dnem státního smutku.

Podíl.