Aktual.: 29.09.2024 08:05

Praha – Češi ujedou svými vozy ročně 19.155 kilometrů, což je šestý nejnižší počet kilometrů mezi zeměmi Evropské unie. Nejvíce, v průměru 29.851 kilometrů, najedou auta za rok v Nizozemsku, naopak v posledním Lotyšsku je to jen 17.420 kilometrů. Vyplývá to ze statistik společnosti carVertical.

Vysoký počet kilometrů za rok mají i auta ve Španělsku (29.017 km), Dánsku (27.346 km), Belgii (24.308 km) a Francii (23.775 km). Naopak méně než v Česku ujedou vedle Lotyšska ještě ve Švýcarsku, Litvě, Polsku či Estonsku.

Po třech až čtyřech letech mají auta ze zemí na čele žebříčku na tachometru kolem 100.000 kilometrů, což může jejich majitele přimět k prodeji a výběru nového vozidla. „Vyšší počet najetých kilometrů obvykle značí nižší hodnotu vozu, proto se řidiči často snaží taková vozidla prodat dříve, než jejich cena výrazně klesne,“ uvedl Matas Buzelis z carVertical.

„Značné množství několik let starých vozů s vysokým počtem najetých kilometrů přichází do Česka ze západní Evropy. Dovoz aut z jiných evropských zemí je poměrně levný a jednoduchý, takže nemá výrazný vliv na konečnou cenu ojetého auta,“ dodal.

Při výběru ojetého auta by si řidiči podle expertů z carVertical měli dát velký pozor na ta, která mají nízký počet najetých kilometrů, ale jsou za atraktivní cenu. Nepoctiví prodejci rádi upravují hodnoty na tachometru s vidinou toho, že vydělají více peněz, uvedli odborníci.

Společnost carVertical působí ve 28 zemích a poskytuje informace o historii vozidel ve většině zemí Evropy, USA, Mexika a Austrálie. Na základě údajů z více než 900 celosvětových registrů a databází může carVertical poskytovat komplexní přehledy, které zákazníkům pomáhají při nákupu ojetých vozidel. Společnost loni zvýšila tržby o 83 procent na 42,7 milionu eur (1,07 miliardy korun).

Podíl.