Aktual.: 29.09.2024 08:54

Praha – Necelý týden po překvapivém oznámení premiéra Petra Fialy (ODS), že se rozhodl navrhnout ke konci září odvolání vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) kvůli nezvládnuté digitalizaci stavebního řízení, se v pondělí rozjede kolotoč politických jednání. Prezident Petr Pavel po návratu z týdenní cesty po Spojených státech přijme na Pražském hradě předsedy všech pěti koaličních stran. Zároveň se sejde Fiala s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti).

Fiala v úterý oznámil své rozhodnutí navrhnout Pavlovi k pondělí 30. září odvolání Bartoše. Digitalizace stavebního řízení vstoupila v platnost na začátku letošního července, fungování systému ale od počátku provází silná kritika úředníků, stavebníků, projektantů i politiků. Bartoš nicméně premiérův krok označil za podraz, neboť s ním jednal o několik hodin dříve a podle končícího šéfa Pirátů Fiala nic podobného nenaznačil. Ministerskému předsedovi později oznámil, že v kabinetu končí Piráti jako celek.

Strana na úterní tiskové konferenci kritizovala mimo jiné vládní ODS. Například poslankyně Olga Richterová řekla, že slabý premiér podlehl kmotrům. Podle šéfa pirátských poslanců Jakuba Michálka tlačila premiéra k odvolání Bartoše část občanských demokratů, a to i slovy o jeho konci. Vyjmenoval ministry Martina Kupku, Zbyňka Stanjuru, hejtmana Jihočeského kraje Martina Kubu a místopředsedu sněmovny Jana Skopečka. Všichni to odmítli.

Slova stranických kolegů se nezamlouvala ministru zahraničí Lipavskému, který v New Yorku oznámil, že pokud se Piráti rozhodnou opustit vládu, demisi podá, ale zároveň odejde ze strany. Svoji cestu po Spojených státech nakonec zkrátil, namísto úterý se vrací dnes a v pondělí bude o své budoucnosti hovořit s Fialou. V médiích se objevily úvahy, že by ve vládě mohl zůstat jako nestraník za jinou vládní stranu.

Prezident Pavel zároveň v pondělí odpoledne postupně přijme na Pražském hradě předsedy všech pěti koaličních stran ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Pirátů. Při návštěvě USA v úterý uvedl, že nemůže k návrhu na Bartošovo odvolání zaujmout stanovisko, dokud nezná všechny souvislosti. Sejde se tak s Fialou, Bartošem, lidoveckým předsedou Marianem Jurečkou, který má být zároveň dočasně pověřen vedením ministerstva pro místní rozvoj, dále šéfkou TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou a předsedou STAN Vítem Rakušanem.

Podle prezidenta je důležité, aby případná změna ve vládě neměla vliv na stabilitu situace v Česku. V situaci, kdy se řeší řada problémů, není žádoucí, aby se rozkolísal celý kabinet, případně se vedly vášnivé debaty, které by více odrážely emoce než ratio, řekl v úterý. Od Fialy chce slyšet, jaká je jeho představa o složení vlády, kdo bude mít jaké kompetence a kdo se postará o dotažení digitalizace stavebního řízení. Tímto projektem byl ve středu pověřen ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Uprostřed vládní krize začala také v pátek členská základna Pirátů hlasovat, zda by měla strana odstoupit od koaliční smlouvy. V hlasování, které potrvá do pondělního večera, mají Piráti možnost potvrdit odchod do opozice, o němž vedení mluví jako o hotové věci. Lipavský v pátek České televizi řekl, že s odchodem strany z koalice nesouhlasí. Kromě něj a Bartoše je za Piráty ve vládě ještě ministr pro legislativu Michal Šalomoun, který avizoval podání demise. Piráti současně začínají řešit budoucí podobu svého předsednictva, to dosavadní rezignovalo po neúspěchu v krajských volbách.

Podíl.