Aktual.: 29.09.2024 07:22

Hongkong – Když archeologové před dvěma desítkami let v severozápadní Číně vykopali 3600 let starou rakev s ostatky mladé ženy, našli záhadnou hmotu, kterou měla položenou kolem krku jako náhrdelník. Ukázalo se, že se jedná o sýr – a vědci nyní uvádějí, že je nejstarší, jaký se kdy na světě našel.

„Běžný sýr je měkký. Tenhle není. Je už velmi vysušený, hutný a tvrdý,“ řekla Fu Čchiao-mej, paleontoložka Čínské akademie věd v Pekingu a spoluautorka studie, kterou zveřejnil časopis Cell.

V rozhovoru se zpravodajskou stanicí NBC News dodala, že analýza DNA ze vzorků sýra vypráví příběh o tom, jak lidé z kultury Siao-che – v oblasti nyní známé jako Sin-ťiang – kdysi žili a které savce využívali. Ukazuje také, jak se ve východní Asii rozvíjel chov hospodářských zvířat.

Rakev z doby bronzové byla objevena při vykopávkách na pohřebišti Siao-che v roce 2003. Vzhledem k tomu, že rakev ženy byla přikryta a uložena v suchém klimatu pouště Tarimské pánve, byla podle Fu Čchiao-mej dobře zachována, stejně jako boty ženy, klobouk a sýr, kterým bylo její tělo obložené.

Starověké pohřební zvyklosti často zahrnovaly předměty, které měly pro pohřbenou osobu význam. Skutečnost, že mezi tyto předměty patřily i kousky sýra, ukazuje, že „sýr byl pro jejich život důležitý“, dodala paleontoložka.

Záliba v sýru se datuje tisíce let zpátky. Jeho výroba byla zobrazena na nástěnných malbách ve staroegyptských hrobkách z roku 2000 před naším letopočtem a v Evropě jsou známé stopy této praxe staré téměř 7000 let. Vědci ale tvrdí, že vzorky z Tarimské pánve jsou nejstaršími skutečně nalezenými vzorky sýra na světě.

Fu Čchiao-mej a její tým odebrali vzorky ze tří hrobek na pohřebišti a tým poté zpracoval DNA, aby mohl sledovat vývoj bakterií v průběhu tisíců let. Zjistili, že se jedná o kefírový sýr, který se vyrábí fermentací mléka. Vědci našli důkazy, že k jeho výrobě sloužilo kozí a kravské mléko.

Na dotaz, jestli by byl nalezený sýr stále ještě jedlý a zda by byla Fu Čchiao-mej ochotná ho ochutnat, byla odpověď paleontoložky naprosto jednoznačná: „Ani náhodou,“ uvedla NBC News.

Podíl.