Aktual.: 28.09.2024 16:48

Washington – V amerických státech Michigan a Wisconsin mírně vede v preferencích voličů kandidátka demokratů na prezidenta Kamala Harrisová nad exprezidentem Donaldem Trumpem, který kandiduje za republikány. Ukázaly to výsledky průzkumu agentury Siena College, které dnes zveřejnil deník The New York Times. Jedná se o státy, kde v minulých prezidentských volbách v roce 2020 byly výsledky velmi těsné.

Ve Wisconsinu má Harrisová podle sondáže náskok dvou procentních bodů. Hlas by jí dalo 49 procent voličů, zatímco Trumpovi 47 procent. V roce 2020 zde zvítězil nad Trumpem současný prezident Joe Biden s náskokem pouhých 20.000 hlasů a získal tak všech deset volitelů.

V Michiganu má Harrisová náskok jednoho procentního bodu, hlas by jí podle sondáže dalo 48 procent voličů. V roce 2020 v tomto státě rovněž vyhrál Biden a získal tak 16 volitelů Rozdíl tehdy činil 150.000 voličů, hlas odevzdalo zhruba 5,5 milionu lidí.

V roce 2016, kdy byl zvolen prezidentem Trump, vyhrál v obou státech právě republikánský kandidát. I tehdy byly rozdíly malé. Trump zvítězil nad demokratickou kandidátkou Hillary Clintonovou o 9000 hlasů v Michiganu a o 22.000 hlasů ve Wisconsinu.

Americké prezidentské volby jsou nepřímé. Oficiálně prezidenta volí sbor volitelů, o jehož složení lidé rozhodují v přímém hlasování. Jednotlivé americké státy udělují všechny své volitele vítězi hlasování o prezidentských kandidátech v daném státě. Může tedy nastat situace, že kandidát s největším počtem volitelů nemá celkem i nejvíce voličských hlasů. To byl případ voleb v roce 2016, kdy Trump získal celkem o tři miliony hlasů méně než Clintonová, ale měl o 77 volitelů více. Kampaně kandidátů se proto ve větší míře zaměřují na státy, kdy v minulosti byly rozdíly mezi demokraty a republikány malé a kde jedna strana nemá historickou převahu.

Podíl.