Aktual.: 28.09.2024 16:34

Praha – Opoziční hnutí ANO podle prvního místopředsedy Karla Havlíčka prolomilo prokletí Senátu a ve volbách přesvědčivě zvítězilo. Bude chtít mít zástupce ve vedení horní komory, sdělil dnes ČTK. ANO vyhrálo senátní volby poprvé v historii, získalo v nich letos osm mandátů z 27 možných.

„Po evropských a krajských volbách jsme přesvědčivě zvítězili i ve volbách do Senátu. Obhajovali jsme jeden mandát, máme jich nově osm plus jeden do klubu,“ uvedl Havlíček. V nedávných krajských volbách hnutí ANO zvítězilo v deset z 13 krajů.

„Prolomili jsme prokletí Senátu, budeme chtít zástupce ve vedení horní komory a uděláme vše, aby přestala být automatem na zvrhlé vládní návrhy. Jsme suverénně nejsilnějším politickým subjektem v Česku a jsme připraveni převzít po příštích volbách vládní odpovědnost,“ dodal Havlíček.

ANO získalo dva senátory už v prvním kole, ve finále dalších šest. Kandidáti stran vládní koalice zvítězili dohromady v 15 obvodech. Ve zbývajících obvodech se prosadili zástupci SOCDEM, SEN 21, Přísahy a Stanislav Balík jako nezávislý kandidát.

Podíl.