Aktual.: 21.09.2024 11:07

Praha – Nejméně 1,1 milionu korun vybrali podvodníci na údajnou pomoc Ukrajině, dary pak ale zneužili třeba na cestování po světě nebo hrazení svých osobních výdajů. Hlavnímu organizátorovi, kterému je podle policie 18 let, hrozí až osm let vězení. Na webu policie to dnes oznámila mluvčí pražských policistů Eva Kropáčová. Podezřelí vybírali peníze do kasiček u obchodních domů a supermarketů na území Prahy a v okolních obcích ve Středočeském kraji pod hlavičkou Nadačního fondu JSME LIDÉ. Ten je registrovaný v českém obchodním rejstříku, ale nemá web ani účty na sociálních sítích. ČTK řekla Kropáčová, že šlo o smyšlenou sbírku.

„Vybrané peníze posléze končily v rukách lidí, kteří tento podvod vymysleli a zorganizovali a sami jsou původem z východu. Ti peníze používali pro svoji potřebu, cestovali za ně po světě, ubytovávali se v zahraničí, ale také platili běžné výdaje jako nájem a potraviny,“ sdělila mluvčí. „Tímto způsobem zneužili těžké situace lidí zasažených válkou na Ukrajině a ochoty občanů přispět na pomoc této zemi,“ doplnila.

Při domovních prohlídkách se policistům podařilo zadržet hotovost v řádu statisíců korun, pokladničky, do kterých peníze podvodníci vybírali, a mnoho dokumentů. „Nemůžeme vyloučit, že škoda může být i mnohonásobně vyšší,“ doplnila Kropáčová.

Údajného hlavního organizátora falešné sbírky zadrželi policisté pro podezření z podvodu minulý týden. Zároveň zahájili trestní stíhání jedné právnické osoby, která v podvodu také figurovala. Bližší informace Kropáčová nechtěla uvést. Právnickou osobu může být například i nadace. V českém rejstříku jsou ve vedení Nadačního fondu JSME LIDÉ uvedeni lidé z Polska a Ukrajiny a jako zakladatel polská nadace „JESTEŚMY LUDŹMI“.

V souvislosti s podvodnou sbírkou varovali policisté občany, aby si dávali v podobných situacích pozor. „V případě, že je někdo osloví o pomoc, aby se nebáli si říct o prokázání zaregistrování sbírky a případně si vše ověřili na příslušném krajském úřadě, magistrátu Prahy nebo ministerstvu vnitra,“ uvedla mluvčí policie.

Podíl.