Ukrajina zakázala používání aplikace pro zasílání zpráv Telegram na služebních zařízeních používaných vládními úředníky, vojenským personálem a zaměstnanci v odvětvích důležitých pro fungování státu. Obává se, že tak Rusko může špehovat zprávy i uživatele. Oznámila to Rada národní bezpečnosti a obrany, nejvyšší bezpečnostní orgán země. Omezení se netýká například osobních telefonů.

Šéf ukrajinského centra pro boj s dezinformacemi Andrij Kovalenko zdůraznil, že omezení se vztahují pouze na služební počítače, nikoli na osobní chytré telefony. Centrum také upřesnilo, že nařízení se týká „pouze korespondence a přenosu dokumentů prostřednictvím messengeru“ a nezakazuje vojenským a státním agenturám provozovat oficiální profily na Telegramu.

Telegram hojně využívají Ukrajinci i Rusové. Od začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 se stal důležitým zdrojem informací. Ukrajinští bezpečnostní činitelé však opakovaně vyjádřili obavy z jeho používání v době války. Rada národní bezpečnosti a obrany oznámila omezení poté, co jí šéf ukrajinské vojenské rozvědky HUR Kyrylo Budanov předložil důkazy o schopnosti ruských tajných služeb tuto platformu špehovat.

Ukrajinská bezpečnostní rada uvedla, že Budanov poskytl důkazy o tom, že ruské tajné služby mají přístup ke zprávám na Telegramu, včetně těch smazaných, a také k osobním údajům uživatelů. „Vždy jsem podporoval a budu podporovat svobodu slova, ale otázka Telegramu není otázkou svobody slova, ale otázkou národní bezpečnosti,“ uvedl Budanov.

Ukrajinská média odhadují, že tuto aplikaci používá ke komunikaci 75 procent Ukrajinců a na konci loňského roku ji považovalo za důležitý zdroj informací 72 procent Ukrajinců. Prezident Volodymyr Zelenskyj, který zasedá v bezpečnostní radě, i vojenští velitelé a regionální a městští úředníci pravidelně zveřejňují na Telegramu aktuální informace o válce a informace o důležitých rozhodnutích.

Telegram tvrdí, že za úniky mohou zneužití zařízení

Po rozhodnutí ukrajinské bezpečnostní rady Telegram vydal prohlášení, ve kterém uvádí, že nikdy nezveřejnil ničí údaje ani obsah žádné zprávy. „Telegram nikdy neposkytl žádné údaje o zprávách žádné zemi, včetně Ruska. Smazané zprávy jsou smazané navždy a technicky je nelze obnovit,“ tvrdí Telegram. Dodal, že každý případ toho, co bylo označeno za uniklé zprávy, byl prokazatelně důsledkem zneužití zařízení, a to buď kvůli jeho zabavení nebo kvůli škodlivému softwaru.

Telegram má sídlo v Dubaji. Založil ho Pavel Durov, který se narodil v Rusku, ale zemi opustil v roce 2014 po sporech s úřady kvůli své sociální síti VKontaktě, protože nechtěl cenzurovat obsah a poskytnout úřadům přístup k informacím o uživatelích. Letos v srpnu ho zatkly francouzské úřady a obvinily ho kvůli nelegálnímu obsahu na Telegramu.

Podíl.