Vydatný déšť a silný vítr poškodily nejen obytné domy, ale omezily provoz i některých památek. Uzavřena je zahrada vily Tugendhat nebo Podzámecká zahrada v Kroměříži. Zaplavené bylo také Babiččino údolí. Fatální škody se ale naštěstí památkovým objektům vyhnuly.

Brněnskou funkcionalistickou perlu – vilu Tugendhat – navrhl před necelým stoletím pro manžele Gretu a Fritze německý architekt Ludwig Mies van der Rohe. Včetně zahrady. Výrazným prvkem byla smuteční vrba – to už ale neplatí. Následkem silných dešťů se před pár dny vyvrátila, ze stromu zůstal jen pařez. „Větve spadly na terasu vily, ale nic nepoškodily. Nicméně strom, který byl ikonický, tam už nebude,“ potvrdila mluvčí Muzea města Brna Barbora Kachlířová.

Zahrada tak zůstala zavřená pro veřejnost, stejně jako zahrada přilehlé Arnoldovy vily, kde se usazovala podmáčená půda. Od víkendu by se měly podle Facebooku obě památky opět návštěvníkům otevřít.

Podzámecká zahrada je podmáčená

Uzavřena ale nadále zůstává Podzámecká zahrada v Kroměříži, která společně se zámkem figuruje na seznamu památek UNESCO. Největší a volně přístupný park ve stylu anglických zahrad ve městě rádi využívají místní i turisté. „Intenzivní déšť v minulých dnech způsobil vyvrácení stromů, navíc půda je silně podmáčená a hrozí vyvrácení dalších stromů. V těchto dnech uklízíme popadané stromy a větve. Až terén trochu vyschne, musí stromy zkontrolovat dendrologové. V tuto chvíli v zahradě není pro návštěvníky bezpečno,“ informuje zámek na svém webu.

Parku pod zámkem hrozilo dokonce zatopení. Řeka Morava protéká v těsné blízkosti zahrady a v minulých dnech existovalo riziko, že by se voda mohla rozlít z jejího koryta. „Obrovskou výhodou bylo, že jsme měli od minulého roku zprovozněný celý systém vodotečí a dokázali jsme regulovat hladinu,“ podotkl ředitel zámku Jiří Uhlíř. Rybníky v zahradě tak stačily pojmout dešťovou vodu a nepřetekly. Rekonstruovaný Čínský pavilon správci zahrady zabandážovali.

Vzhledem k situaci se zámek rozhodl zrušit letošní mezinárodní soutěž tradičních zápřeží. Historické kočáry koňských spřežení se měly o posledním zářijovém víkendu projet i v Podzámecké zahradě.

Zavřeno měla v Kroměříži i Květná zahrada. I tento libosad patří na seznam UNESCO. Je položen výše, takže ho povodňová vlna z Moravy neohrožovala, byl ale po intenzivních deštích silně podmáčený. Od pátku už lze ale tento barokní park inspirovaný geometrií těch francouzských opět navštívit. Správci nicméně varují, že některé cesty zůstávají podmáčené a návštěvníci by měli zahradu procházet s opatrností.

Vydatný déšť způsobil potíže i na dalších státních památkách v kraji. „Hrad Buchlov hlásí zatečení do interiéru. V Buchlovickém zámku se potýkali především s vyvrácenými stromy a popadanými větvemi v parku, kde došlo také k poškození cest. Na zámku ve Vizovicích zateklo střechou na dvou místech do půdních prostor zámku a předzámčí, bude nutné opravit výmalby,“ sdělila mluvčí kroměřížského pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) Dagmar Šnajdarová.

V Babiččině údolí zůstává zavřený mlýn

Povodním neuniklo ani Babiččino údolí u Ratibořic na Náchodsku známé z románu Boženy Němcové. Protéká jím řeka Úpa odvodňující Krkonoše, ve kterých byly o víkendu zaznamenány nejvyšší srážky. Na několika místech na řece Úpě platil o víkendu třetí povodňový stupeň, stav ohrožení.

Samotný zámek rozvodněná Úpa nezasáhla, zaplaveny ale byly některé objekty v Babiččině údolí. „Téměř celé Babiččino údolí bylo zaplaveno prudce tekoucí vodou. Došlo k zatopení nízkých úrovní objektů Rudrova mlýna a vodního mandlu. Povodní byly zasaženy i zahrady kolem těchto objektů a i zahrada kolem Starého bělidla. Velký nápor byl kladen na mlýnský náhon, což je námi obsluhované vodní dílo, ale když voda opadla, už vím, že náhon nijak zásadním způsobem poškozen nebyl,“ informoval ratibořický kastelán Ivan Češka. Jedna opěrná zeď mandlu a náhonu je podle něj zřejmě podemletá a bude u ní potřeba zásadnější oprava.

Památkový ústav se rozhodl některé cesty a prostory v neděli uzavřít, protože ne všichni lidé respektovali bezpečnostní opatření, vyplývá z webu památky. Zatímco do zámeckého parku a areálu Babiččina údolí už je vstup možný, do Rudrova mlýna se zatím nedostanou. Správa ratibořického zámku nadále varuje před „povodňovou turistikou“ a nabádá návštěvníky, aby chodili jen po zpevněných pěšinách a cestách.

Povodně a deště škodily památkám (reportáž z 19. září) (zdroj: ČT24)

Podíl.