Aktual.: 20.09.2024 15:32

Veselí nad Lužnicí (Táborsko) – Přítok Lužnice do Rožmberka klesá. Zatímco v minulých dnech se jednalo o více než 100 krychlových metrů za vteřinu, nyní je to 15 krychlových metrů. Přes den přítok klesne. Z rybníka však do řeky, která jim protéká, proudí stále výrazně více vody, což ještě několik dní potrvá. Znamená to, že hladina na Lužnici zůstane několik dní na povodňových stupních. ČTK to dnes řekla Kateřina Štěrbová z českobudějovického hydrometeorologického ústavu.

„I když se přítok do Rožmberka snížil, pokles hladiny v řece bude trvat několik dnů. Řeka mimo koryto zůstane na některých místech delší dobu,“ řekla. Lužnice se pod Rožmberkem rozlila do luk a polí. Někde zasáhla i domy, chaty nebo zahrádkářské kolonie.

První obcí pod rožmberskou hrází je Lužnice. V ní voda zaplavila přibližně deset domům a 15 rekreačních objektů. „Někde se voda dostala i dovnitř. Máme informace, že někomu poškodila podlahy, trpí samozřejmě i zdi domů, do nichž se také voda dostává. Víme o tom, že Lužnice bude klesat hodně pomalu. O to je situace horší, protože voda domy neproteče, ale třeba i několik dní v nich zůstane stát,“ řekla ČTK starostka Lužnice Tereza Širhalová (Lužnice II).

Řeka v horní části Lužnice začala stoupat na konci minulého týdne po intenzivních deštích. Vodu pak níže zadržoval Rožmberk, jehož kapacita se však v úterý dopoledne naplnila. Voda od té doby přetéká do Lužnice bezpečnostním přelivem, což zřejmě ještě několik dnů potrvá. „Odhadujeme, že na úklid po povodních bychom se mohli dostat asi o víkendu nebo až po něm. Do té doby voda výrazněji neklesne,“ řekla Širhalová.

Na Lužnici a jejím přítoku Nežárce platí nejvyšší povodňový stupeň na několika místech. Jsou to poslední řeky v republice, na nichž nejvyšší povodňový stupeň platí. Hladina mírně stoupá v Lužnici na Bechyni, kam se dostala vlna z Rožmberka. „Ale tam už je řeka dost široká, nijak výrazně se tam ta voda neprojeví,“ řekla Štěrbová.

 

Podíl.