Události: Obce hledají dobrovolníky (zdroj: ČT24)

V oblastech zasažených povodněmi je největší sháňka po dobrovolnících na pomoc s vyklízením, dále po vysoušečích, čerpadlech a dalším vybavení, které se používá ke zbavení se vody. Česká televize to zjistila od dvacítky starostů v postižených místech. Ve sbírkách se pak ke středečnímu dopoledni sešlo 221 milionů korun.

Na mnoha místech je nutné vyklidit z budov naplavené bahno. Na to jsou potřeba například kyblíky a lopaty. V Jeseníku svolávají dobrovolníky do místních kasáren. „Chybí nám i dvě stě lidí, máme lopaty, kolečka, rukavice, jídlo, vody pro dobrovolníky,“ apelují v obci.

Ve vsi Zátor potřebují třeba i matrace a postele. Výzvy se zveřejňují zejména na sociálních sítích.

Lidé z Vidnavy nebo Valašského Meziříčí zase momentálně shánějí nejvíce vysoušeče. Firmy si za jejich zapůjčení účtují i dva tisíce korun na den, což je pro mnohé příliš vysoká cena. Panují přitom obavy ze zimy, která může přijít velice rychle a která by vysoušení domů značně zkomplikovala. „Sto kusů by nám v tuto chvíli pokrylo tu hlavní poptávku, kterou máme,“ prohlásil starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek (ANO). Na nákup takové techniky se zaměřují i humanitární organizace. 

Podíl.