Ruské vojenské blogery rozlítila zpráva o smrti dvou významných a zkušených operátorů dronů. Ti před svým zabitím natočili videa, ve kterých tvrdili, že je do přímých bojů na frontě nahnal jejich velitel. Případu se dostalo takové pozornosti, že na vyšetřování má údajně dohlížet šéf ruských ozbrojených sil Valerij Gerasimov.




1:16

Ruský specialista na dronový průzkum, Dmitrij Lysakovskij, před svou smrti tvrdě kritizoval velitele. | Video: Aktuálně.cz/X/WarTranslated

Na posmrtně zveřejněném videu oba operátoři uvedli, že byli jako řadoví vojáci přiděleni s útočnou jednotkou na sebevražednou misi. Měl to být trest za to, že se pohádali se svým velitelem, píše americký server Business Insider.

Příslušníci 87. střeleckého pluku bojujícího u Pokrovska, Dmitrij Lysakovskij a Sergej Gritsaj, obvinili svého nového velitele Igora Puzyka, že rozpustil jejich oddíl poté, co se s ním pohádali, když poslal členy jejich týmu k pěšákům.

Puzyk podle nich také umožňoval ve své jednotce obchod s drogami a nepravdivě vykazoval úspěchy na bojišti. Lysakovskij navíc natočil samostatný videozáznam, v němž velitele obvinil, že je pod vlivem vojáka, který udržuje styky s ukrajinskou rozvědkou. „Lhaní je naprostá norma. Nahrávám si to pro případ, že se z útoku nevrátím, a teprve pak bude mít tato zpráva nějakou váhu,“ řekl Lysakovskij.

Později na jiném videu uvedl, že se chystá s jednotkou do útoku, a vyzval Rusy, aby nevstupovali do války. „Vaším úkolem je tady zemřít, aby velitel pluku, který podává hlášení vyšším místům, vypadal dobře. Tohle jsou jeho osobní otroci,“ řekl Lysakovskij, který bojoval už v roce 2014 na straně doněckých separatistů. Obě videa zveřejnil minulý týden v pátek telegramový kanál „Severní vítr“.

Někteří ruští blogeři později zveřejnili Lysakovského textové zprávy. „Nejsou tu žádné zásoby, žádné mapy, žádné plány minových polí. Nic,“ psal Lysakovskij 10. září. Desítky komentátorů okolnosti úmrtí odsoudily a někteří z nich vyzvali k zákazu přidělování specialistů, jako jsou odstřelovači nebo operátoři dronů, k pěchotním jednotkám.

„Samotný fakt přeřazení efektivní průzkumné posádky bezpilotního letounu do útočné pěchoty v současných podmínkách je, mírně řečeno, sabotáž,“ napsal ruský prokremelský novinář Alexandr Kots. Další známí blogeři tvrdili, že to není ojedinělý případ. Podle nich se stále častěji stává, že ruští velitelé plýtvají cennými specialisty na přímé frontové útoky.

Podle politického komentátora Svjatoslava Golikova se tento problém stal v armádě systematickým kvůli nedostatku vojáků na bojišti. „Tento konkrétní případ bude vyřešen. Ale jen proto, že to vzbudilo rozruch,“ dodal k smrti dvou dronových specialistů telegramový kanál Dva majoři.

Nejmladší Rusové se bezhlavě hlásí do armády. Velitelé s nimi nemají slitování. (Celý článek s videem zde)

Takhle se ruským dětem vysvětluje válka na Ukrajině | Video: Facebook/Standa Nývlt

Podíl.