Záplavy v zahraničí (19. září 2024) (zdroj: ČT24)

Polský premiér Donald Tusk varoval před záplavami ve Vratislavi a vyzval k obezřetnosti. Starosta města Jacek Sutryk uvedl, že očekává kulminaci Odry na 650 centimetrech. Právě ve Vratislavi se odpoledne sejde šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová s premiéry Polska, Česka, Slovenska a Rakouska. Řešit budou spolupráci při odstraňování následků extrémního počasí. Labe v Sasku mezitím dál stoupá, v Braniborsku se připravují na povodňovou vlnu z Odry. Hladina Dunaje i Moravy na Slovensku naopak klesá.

„Byl bych raději, kdybychom udrželi nervy na uzdě a snažili se co nejpřesněji odhadnout tento trend (zvyšování hladiny řek), abychom dokázali přesně informovat obyvatele Vratislavi,“ prohlásil Tusk a varoval před „neopodstatněnou euforií, že to nejhorší je za námi“.

Ve Vratislavi se odpoledne mají sejít premiéři středoevropských zemí zasažených záplavami s předsedkyní Evropské komise von der Leyenovou. Vedle Tuska jde o předsedu české vlády Petra Fialu (ODS), slovenského premiéra Roberta Fica a šéfa rakouské vlády Karla Nehammera.

Cesta von der Leyenové do Vratislavi je výrazem solidarity s členskými zeměmi zasaženými záplavami. S premiéry bude jednat o možnostech evropské pomoci v řešení následků přírodní katastrofy z posledních dnů.

Záplavy si v regionu podle úřadů dosud vyžádaly životy více než dvou desítek lidí, kromě střední Evropy zasáhly také Rumunsko. Někde zničily velké části vesnic a měst, způsobily ale také škody na dopravní infrastruktuře. Fiala ve středu po zasedání vlády řekl, že státy zasažené velkou vodou se domluvily na společném postupu při získávání unijní pomoci.

Volby v Braniborsku v době záplav

S velkou vodou se dál potýká Německo. S obavami nyní lidé na východě země hledí především na Odru, která přivádí vodu z Česka a Polska a tvoří část německo-polské hranice. Na zvýšenou hladinu se připravují ve Frankfurtu nad Odrou, Eisenhüttenstadtu či vesničce Ratzdorf, která leží na soutoku Odry a Lužické Nisy a patřila k silně poškozeným při povodních už v roce 1997.

Podle prognóz zde Odra dosáhne v příštích dnech nejvyššího, tedy čtvrtého povodňového stupně. Braniborsko se přitom kromě povodní na Odře připravuje také na zemské volby, které spolkovou zemi čekají už v neděli.

Rovněž hladina Labe v Sasku dál pomalu stoupá, třetí povodňový stupeň platí v Schöně u českých hranic a v Drážďanech. Na obou místech by ale měla hladina řeky odpoledne dosáhnout maxima a začít velmi pomalu klesat, vyplývá z informací zemského povodňového centra.

Velká voda na jihu Slovenska

Situace se postupně zlepšuje rovněž na Slovensku. Hladina Dunaje v Bratislavě do rána klesla na 938 centimetrů a do půlnoci by se podle odhadu meteorologů měla snížit o dalších 70 centimetrů. Dříve kulminovala na 985 centimetrech, tedy zhruba o půl metru níže oproti rekordní úrovni z roku 2013.

Morava se na okraji Bratislavy dostala k osmi metrům, dříve dosáhla vrcholu na 839 centimetrech. Vysoká hladina Dunaje a Moravy už v uplynulých dnech komplikovala situaci v okrajových částech slovenského hlavního města. Například do čtvrti Devín, která leží u soutoku obou řek, zajišťovala dopravu obyvatel armáda nákladními vozy.

Na jižním Slovensku ale hladina Dunaje dál stoupala, v Komárnu a ve Štúrovu na slovensko-maďarské hranici by evropský veletok měl kulminovat až v pátek. Například město Komárno ve středu oznámilo, že je před velkou vodou chráněno hrázemi a že voda by se měla dostat jen do záplavových oblastí.

Podíl.