Aktual.: 19.09.2024 04:16

Veselí nad Lužnicí (Táborsko) – Na měřicí stanici v obci Frahelž na Lužnici pod Rožmberkem se hladina řeky dostala nad ránem na úroveň extrémního povodňového ohrožení. Český hydrometeorologický ústav uvedl, že Lužnice ve Frahelži překročila limit pro padesátiletý průtok, tedy průtok, který je v dlouhodobém průměru dosažen nebo překročen jedenkrát za 50 let. „V nejbližší době se bude hladina kolem této úrovně udržovat,“ uvedli meteorologové.

Z Rožmberku odtéká od úterý více vody, jelikož se dostala přes bezpečnostní přeliv. Voda v řece by však podle starosty Veselí nad Lužnicí na Táborsku Víta Rady (BEZPP, za Jihočechy 2012) neměla do rána město ohrozit. Lidé ve Veselí nad Lužnicí jsou ale podle něj připraveni na to, že pokud to bude nutné, evakuují se. Ve Veselí se Lužnice stéká s Nežárkou. „Zatím to vypadá, že by se kulminace řek (Lužnice a Nežárky) nemusela potkat. Hladina Nežárky pomalu klesá. Ale nikdo nedokáže říct, jak přesně se vše bude vyvíjet,“ řekl ve čtvrtek starosta.

Hladina Lužnice pod rybníkem Rožmberk stoupá

Hladina Lužnice pod rybníkem Rožmberk za poslední čtyři hodiny stoupla podle údajů hydrologů o deset centimetrů. Níže po proudu se však nijak výrazně nezvedla. Z Rožmberku odtéká od úterý více vody, jelikož se neřízeně dostala přes bezpečnostní přeliv. Voda v řece by však neměla do rána ohrozit Veselí nad Lužnicí na Táborsku, kde bude podle starosty Víta Rady (BEZPP, za Jihočechy 2012) vedení města ve čtvrtek zvažovat případnou evakuaci.

Ve městě se do Lužnice také vlévá Nežárka. „Zatím to vypadá, že by se kulminace řek nemusela potkat. Hladina Nežárky pomalu klesá. Ale nikdo nedokáže říct, jak přesně se vše bude vyvíjet,“ řekl starosta.

Situaci ovlivňuje odtok z Rožmberku, jímž protéká Lužnice. Odtok se zvýšil, ale do rybníka zatím stále více vody přitéká a jeho hladina proto mírně stoupá. Dnes se voda dostala do obce Lužnice, kterou už před tím opustili obyvatelé z deseti domů. Povodeň zasáhla také zhruba 15 rekreačních objektů. „Dnes nám voda vystoupala po celém kempu, momentálně již stoupá pomaleji, uvidíme, co udělá Rožmberk do rána,“ uvedli večer na sociálních sítích provozovatelé kempu v Lužnici.

Evakuace by se mohla dotknout části obyvatel Veselí nad Lužnicí. Nastala by ve chvíli, kdy by hrozilo, že se řeka dostane přes protipovodňové zábrany, které mají zabránit padesátileté vodě. K překonání zábrany dnes vpodvečer chybělo přibližně 80 centimetrů, což je na zhruba stejné úrovni jako ráno. Proto město nepředpokládá, že by obyvatele do čtvrtečního rána k evakuaci vyzvalo.

Podíl.