Aktual.: 18.09.2024 20:23

Brno – Basketbalistky Žabin zvítězily v prvním utkání kvalifikace o Euroligu nad celkem KSC Szekszárd 67:66. O jejich výhře rozhodla sedm sekund před koncem dvěma trestnými hody Eliška Hamzová. Nejlepší střelkyní brněnského týmu byla letní americká posila Stephanie Kostowiczová, autorka 12 bodů. Odveta v Maďarsku je na programu ve středu a pokud chtějí Brňanky po deseti letech hrát opět nejprestižnější klubovou soutěž, potřebují alespoň remizovat.

Úvod zápasu byl ze strany domácího týmu velmi nervózní, což se projevilo zejména na úspěšnosti střelby. Prapor Žabin držela především Kostowiczová. V pestré národnostní směsici maďarského celku v úvodu zářilo australské křídlo Marena Whitlleová, která už v úvodu druhé čtvrtiny překročila hranici deseti vstřelených bodů.

Žabiny svoji první trojku daly až v 15. minutě zásluhou Kateřiny Zeithammerové, ale ani tato vzpruha nevedla k celkovému zlepšení střelecké úspěšnosti. Zásluhou solidních obranných doskoků ale držely se soupeřem krok a v poločase prohrávaly o tři body. „Byly nějaké nervy, ale spíš bych řekla, že jsme moc chybovaly, to se nám v takovém zápase nemůže stávat,“ řekla ČTK kapitánka Petra Záplatová.

Žabiny musely po přestávce přidat ve všech směrech, ale se zkušenějším soupeřem, který hrál Evropskou ligu před dvěma lety, to měly těžké. Australanka Whitleová dál sázela trojky, zdatně jí sekundovala Američanka Westbeldová. Domácí tým táhla střelecky při své soutěžní premiéře v brněnském dresu stále Kostowiczová a poziční hrou její americká krajanka Cunaneová.

Žabiny se dostaly do vedení na konci třetí čtvrtiny, ale jen o jediný bod. Podstatné pro ně bylo, že zlepšily střelbu, pět minut před koncem vedly rozdílem šesti bodů, ale cesta k výhře byla ještě hodně složitá. Sedm sekund před koncem byla faulována Eliška Hamzová, dva trestné hody proměnila a rozhodla tak o těsné výhře Žabin. „Tíha prvního zápasu nás svazovala, ale brzy jsme se z toho dostaly a jsme rády, že do Maďarska jedeme s malou psychickou výhodou,“ řekla Hamzová.

Trenér Viktor Pruša ocenil bojovnost svého týmu, ale nebyl spokojený se střeleckou produktivitou. „Odveta se bude počítat od nuly a bude to jen o nás. Problémem dnes byla efektivita zakončení, není možné zahodit deset šestek a ze hry dát každou pátou střelu. Proto jsme se připravili o lepší výsledek,“ řekl kouč Žabin.

Pokud se brněnskému týmu podaří v odvetě uspět, čeká je v euroligové skupině Mersin z Turecka, Bourges z Francie a Olympiakos Pireus z Řecka. V případě vyřazení se podobně jako v minulých letech představí v Evropském poháru proti španělskému týmu Estudiantes, francouzskému Tarbes a lepšímu z dvojice Kluž – Iraklis Soluň.

Úvodní utkání kvalifikace Evropské ligy basketbalistek:

Žabiny Brno – KSC Szekszárd 67:66 (15:16, 31:34, 48:47)

Nejvíce bodů: Kostowiczová 12, Kněževičová a E. Hamzová po 10 – Whittleová 22, Westbeldová 18, Borosová 12.

Podíl.