Aktual.: 18.09.2024 21:32

Praha – Fotbalisté Sparty v úvodním utkání ligové fáze Ligy mistrů porazili doma Salcburk 3:0. Už po necelých dvou minutách dostal Pražany do vedení Kaan Kairinen, před koncem úvodního dějství přidal další branku Victor Olatunji, po jehož přihrávce stanovil v 58. minutě konečnou podobu výsledku Qazim Laci.

Letenští stylově oslavili návrat do elitní soutěže po 19 letech, kam se dostali přes tři předkola. V hlavní fázi Ligy mistrů zvítězili po 14 zápasech a poprvé od prosince 2003. Zároveň jim dnešní triumf vynesl 2,1 milionu eur (přes 52 milionů korun). Jen postupem mezi elitu si obhájci českého titulu přišli na 18,62 milionu eur (více než 466 milionů korun).

Dalším soupeřem Pražanů bude Stuttgart, na jeho stadionu se představí 1. října. Svěřenci dánského trenéra Larse Friise vyzvou v novém formátu soutěže i Manchester City, Brest, Atlético Madrid, Feyenoord Rotterdam, který vede jejich někdejší kouč Brian Priske, Inter Milán a Leverkusen.

Sparta nenašla přemožitele ani ve 14. soutěžním utkání v ročníku, přičemž 12 z nich vyhrála, a v 13 z nich dala minimálně dva góly. Salcburku nepodlehla ani ve třetím pohárovém utkání a opět neinkasovala. V srpnu 1997 přes něj přešla do skupiny LM. Také tehdy mužstvo z Mozartova města zdolala na Letné 3:0.

Liga mistrů od této sezony probíhá ligovým systémem se společnou tabulkou a nově také s 36 týmy místo dosavadních 32. Žádní soupeři se v ligové fázi neutkají dvakrát, postoupí 24 celků, z toho osm přímo do osmifinále. Každý sehraje čtyři duely doma a stejný počet venku. Pražané startují v hlavní fázi soutěže podeváté, Salcburk posedmé, z toho ale v šesté sezoně po sobě.

Sparťané nastoupili bez zraněného dánského stopera Sörensena. Naopak finský záložník Kairinen v zahajovací jedenáctce Pražanů nechyběl, přestože se na reprezentačním srazu zranil a do úvodních dvou utkání Ligy národů za finskou reprezentaci nezasáhl.

Pro oba týmy, které na sebe narazily v červenci v přípravě (2:2), šlo o první soutěžní zápas po reprezentační přestávce, jelikož víkendové ligové generálky jim zhatilo nepříznivé počasí.

Od úvodního výkopu bylo na úřadujících českých mistrech cítit velké odhodlání, které po 108 sekundách přetavili v branku. Odražený balon se dostal k Haraslínovi, jehož střelu ještě Blaswich vyrazil, na Kairinenovu dorážku však nestačil. Pětadvacetiletý středopolař se dočkal první trefy v dresu Pražanů od loňského října. Zároveň dostal do varu vyprodanou Letnou, kde diváci vytvořili mimořádně hlučnou atmosféru.

O chvilku později Haraslín zkusil obstřelit vyběhnutého gólmana hostů, jenže minul. Stejně dopadla i Olatunjiho hlavička po Preciadově centru. V 17. minutě zmařil radost z vyrovnání Salcburku ofsajd. Po špatné rozehrávce hostů, kteří v minulé sezoně rakouské ligy skončili druzí a nenavázali na 10 titulů za sebou, postupoval dopředu Haraslín, před vápnem však zamířil mimo tři tyče.

Ve 42. minutě domácí navýšili náskok. Stoper a kapitán Panák dlouhým nákopem našel Olatunjiho, jenž z úhlu překonal Blaswiche. Nigerijský útočník se dočkal pátého zásahu v soutěžním ročníku.

V 58. minutě Letná opět gólově slavila. Olatunji obral o balon Piatkowského, nahrál Lacimu, který si položil na zem tři hráče včetně gólmana a pohodlně zakončil do odkryté branky. Albánský reprezentant dal za Spartu první gól od loňského září.

V 76. minutě Birmančevič postupoval ze strany, na Blaswiche ale nevyzrál. Velkou příležitost zahodil zblízka i střídající sparťan Krasniqi. Letenští doma neprohráli ani pátý pohárový duel s některým z rakouských celků.

Hlasy po utkání:

Lars Friis (trenér Sparty): „Je vždycky krásné, když fanoušci vyvolávají vaše jméno. Dnes všichni viděli, jak disciplinovaný výkon náš tým předvedl. Vytvořili jsme si hodně šancí. Cítili jsme, že jim můžeme ublížit z přechodů a že můžeme být přímočařejší než obvykle. Salcburk má dobrý tým. Připravili jsme hráče na to, aby je dostali pod tlak a nedopřáli jim prostor k tomu, aby nám ublížili. Myslím, že vystřelili jedinkrát na branku. Hráčům patří obrovské poděkování.“

Pep Lijnders (trenér Salcburku): „V klíčových momentech byla Sparta velmi přesná v zakončení. Velmi brzy a naprosto zbytečně jsme prohrávali. To jim pak hrálo do karet, protože začali bránit hluboko a nechali nás rozehrávat až z obrany bez vysokého napadání. V prvním poločase jsme se postupně lepšili, ale chybělo nám agresivní nabíhání do vápna a nevytvořili jsme si moc situací jeden na jednoho a centrů ve finální třetině. Neměli jsme zbraně na to vytvořit si něco víc. Statistika hovoří za vše, oba týmy vyprodukovaly 11 střel, ale většina z těch našich byla zblokovaná, jen jedna mířila na branku. Na konci poločasu, když jsme se o přestávce chystali vylepšit pár věcí, jsme dostali na 2:0. To už je pak na venkovním stadionu v Lize mistrů těžké. Potom už jen čekali na brejky.“

Lukáš Haraslín (křídelník Sparty): „Byl to fyzicky velmi náročný zápas. Salcburk hrál výborně na míči, to nám bralo hodně sil. Věděli jsme, co na ně může platit. Zápasu hodně pomohl rychlý první gól. Věděli jsme, že budou držet dlouho míč, zatímco my musíme být koncentrovaní v defenzivě a potom musíme využít otevřených prostorů. Tak padl první gól. Za předvedenou hru jsme si vítězství zasloužili.“

Qazim Laci (záložník Sparty a střelec třetí branky): „Je to úžasný pocit, byl to můj první zápas v Lize mistrů. Mám velkou radost nejen z výhry a svého gólu, ale i výkonu spoluhráčů, na něž jsem hrdý, protože bojovali celé utkání. Věděli jsme, že budou dobří na míči. Snažili jsme se jim nedat moc prostoru, aby si nevytvářeli šance. Ve druhé půli jsme byli mnohem lepší než v první. Skóre je zasloužené, protože jsme si vypracovali dost příležitostí.“

Zdroj: Nova Sport 3.

1. kolo fotbalové Ligy mistrů:

Sparta Praha – Red Bull Salcburk 3:0 (2:0)

Branky: 2. Kairinen, 42. Olatunji, 58. Laci. Rozhodčí: Obrenovič – Praprotnik, Kordež – Kajtazovič (video, všichni Slovin.). ŽK: Vitík – Gourna-Douath. Diváci: 17.620.

Sparta: Vindahl – Vitík, Panák, Zelený – Preciado, Kairinen, Laci (83. Sadílek), Wiesner (71. Ryneš) – Birmančevič, Haraslín (71. Krasniqi) – Olatunji (64. Rrahmani). Trenér: Friis.

Salcburk: Blaswich – Dedič, Piatkowski, Blank, Mellberg (46. Diambou) – Capaldo, Bajčetič (83. Ratkov), Clark (66. Gourna-Douath) – Nene (57. Daghim), Yeo (57. Konaté), Gloukh. Trenér: Lijnders.

Podíl.