Aktual.: 18.09.2024 20:23

Praha – V částech Česka zasažených v uplynulých dnech povodněmi začalo odstraňování škod. Dálnice D1 už je průjezdná z Prahy až do Ostravy, v pátek by mohly začít jezdit vlaky na koridoru mezi Hranicemi na Moravě a Ostravou. Obnova území po povodních ale může trvat roky, upozornil dnes prezident Petr Pavel při návštěvě severní Moravy. Od čtvrtka do pondělí spadlo v Česku v průměru víc vody než při tragických povodních v roce 1997. Napjatá povodňová nadále zůstává na Lužnici pod rybníkem Rožmberk na Jindřichohradecku.

Kromě hmotných škod si současné povodně vyžádaly i nejméně čtyři lidské životy. Zatím poslední potvrzenou obětí záplav je seniorka, kterou dobrovolní hasiči v sobotu včas evakuovali do bezpečí, v neděli ráno však z evakuačního centra v protějším kulturním domě odešla a vrátila se domů. Policisté také stále pátrají po tříčlenné posádce auta z Lipové-lázní na Jesenicku, které v sobotu strhl proud rozbouřeného Staříče. Pohřešovaných je i několik dalších lidí.

Záplavy způsobily v zemi rozsáhlé škody. Jen město Ostrava má na infrastruktuře škody za miliardy korun. Voda poškodila například kanalizační síť, zatopila i čistírnu odpadních vod, rozsáhlé opravy čekají dopravní infrastrukturu. V Opavě také odhadují škody na miliardy korun.

Stát podle premiéra Petra Fialy (ODS) vydá na obnovu území postiženého povodněmi řádově desítky miliard korun, další peníze na rekonstrukci půjdou z obecních a krajských zdrojů, ze sbírek či od pojišťoven. Kvůli státní pomoci bude pravděpodobně nutné novelizovat státní rozpočet na letošní rok, řekl premiér po dnešním jednání kabinetu. Otázkou financování obnovy se podle něj bude ve čtvrtek zabývat vládní skupina, kterou kabinet pro tento účel vytvořil.

Část škod na infrastruktuře už se podařilo odstranit, případně se tak stane v nejbližších dnech. Dálnice D1 je od odpoledne průjezdná z Prahy až do Ostravy. Zlepšit by se měla i situace na železnici. Správa železnic chce do pátku zprovoznit povodněmi poškozený úsek hlavního koridoru z Prahy na Slovensko, mimo provoz zatím zůstanou stanice Ostrava-Svinov a Ostrava hlavní nádraží.

Až dvě třetiny Ostravy budou mít dnes večer opět teplou vodu a třetina i teplo. Elektrárna Třebovice, kterou vyplavila velká voda, sice zůstává odstavena, společnost Veolia Energie ale zprovoznila Teplárnu Přívoz a využije alternativní zdroj.

Ve Vrbnu pod Pradědem na Bruntálsku, kde povodeň strhla asi desítku domů či chat, se pracovníci technických služeb ve městě snaží provizorně obnovit 200 metrů dlouhý úsek vodovodního potrubí, který vedl korytem rozvodněné řeky Opavy a pitnou vodou zásobuje místní části Železná a Mnichov.

Obnova území zasažených ničivými povodněmi bude trvat měsíce až roky, upozornil při dnešní návštěvě severní Moravy prezident Pavel. Hlava státu si dnes prohlédla, jaké škody způsobila povodeň v Bohumíně, Opavě, Krnově, Mikulovicích a Jeseníku. Vláda by se podle prezidenta měla se starosty dohodnout na výrazné pomoci. Je třeba udělat rychle bourací práce. Kromě finančních dotací potřebují mnohé obce pomoci také s organizací nadcházejících krajských a senátních voleb, dodal prezident.

Vláda v pondělí rozhodla o tom, že krajské a senátní volby se v pátek a sobotu uskuteční. Kabinet je přesvědčený, že je schopný zajistit hlasování i v místech zasažených povodněmi. Voličům, kteří přišli při záplavách o doklad totožnosti, umožnilo ministerstvo vnitra zdarma zrychlené vydání občanského průkazu. O jeho vydání mohli žádat občané s trvalým pobytem v zasažených oblastech do dnešních 18:00. Nový doklad doručí k příslušnému obecnímu úřadu do pátečních 14:00, kdy volby začínají.

Opavský primátor Tomáš Navrátil (ANO) dnes odpoledne požádal dopisem vládu, aby vyhlásila nouzový stav a odložila krajské a senátní volby v zaplavených oblastech. Navrátil opakovaně tvrdí, že připravit volby v situaci krátce po ničivých záplavách bude velmi náročné.

Zatímco v Moravskoslezském a Olomouckém kraji hladiny rozvodněných řek postupně klesají, obyvatelé části Veselí nad Lužnicí na Táborsku stále s obavami sledují vzestup hladiny Lužnice. Voda v řece by se však neměla do čtvrtečního rána výrazněji zvednout a ohrozit město. ČTK o řekl starosta Veselí nad Lužnicí Vít Rada (BEZPP, za Jihočechy 2012). Případná evakuace části obyvatel Veselí by nastala ve chvíli, kdy by hrozilo, že se řeka dostane přes protipovodňové zábrany, které mají zabránit padesátileté vodě. K překonání zábrany dnes vpodvečer chybělo přibližně 80 centimetrů, což je na zhruba stejné úrovni jako ráno. Proto město nepředpokládá, že by obyvatele do čtvrtečního rána k evakuaci vyzvalo.

Povodně způsobily silné deště, která o víkendu zasáhly zejména sever Moravy, Slezsko a jižní Čechy. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dnes uvedl, že od čtvrtka minulého týdne do tohoto pondělí napršelo v Česku v průměru 136,2 litru vody na metr čtvereční. V Čechách činil průměr 112,8 litru, na Moravě 183,4 litru na metr čtvereční. Bylo to více než při povodních v roce 1997, kdy tehdy na počátku července napršelo v Čechách průměrně 59,2 litru vody na metr čtvereční, na Moravě 174,6 litru a celorepublikový průměr činil 97,5 litru na metr čtvereční.

Prvotní predikce víkendových intenzivních srážek se naplnily, avšak s drobnými odchylkami, řekl dnes v rozhovoru s ČTK ředitel ČHMÚ Mark Rieder. Meteorologové podle něho neodhadli, že intenzivní srážky spadnou v okolí Ostravy, překvapila je i situace ve Frýdlantském výběžku a srážky na Vysočině spadly o pár desítek kilometrů severovýchodněji. Postupně se ale predikce zpřesňovaly, řekl Rieder.

Podíl.