Ukrajinský dronový útok zničil ve městě Toropec v ruské Tverské oblasti sklad se střelami Iskander, Točka-U, řízenými leteckými bombami a dělostřeleckou municí, řekl několika ukrajinským a mezinárodním médiím nejmenovaný zdroj z ukrajinské tajné služby SBU. Regionální činitelé informovali pouze o útoku ukrajinských bezpilotních letounů a o požáru. Ruské úřady dříve oznámily částečnou evakuaci jedenáctitisícového města. Odpoledne uvedlo ruské ministerstvo zdravotnictví, že nejméně 13 lidí muselo být hospitalizováno.

Na ruský sklad v Toropci zaútočily drony SBU, vojenské rozvědky HUR a ukrajinských sil pro speciální operace, řekl agentuře Reuters, ruskojazyčné službě BBC, serveru Ukrajinska pravda nebo agentuře Ukrinform nejmenovaný zdroj z SBU. Ruské ministerstvo obrany tam podle něj skladovalo střely pro systémy Iskander, Točka-U, naváděné letecké pumy KAB nebo dělostřeleckou munici, které ruská armáda používá ve svém tažení proti Ukrajině.

Po příletu ukrajinských dronů začaly mohutné detonace, dodal zdroj. Silné exploze v Toropci jsou pozorovatelný fakt, ale další podrobnosti nelze ve válečných podmínkách nezávisle ověřit, podotkla BBC na svém ruskojazyčném webu.

Podle ukrajinských médií hoří území o šířce šesti kilometrů. Zdroje z ukrajinských ozbrojených sil podle webu Novoje Vremja sdělily, že na sklad zaútočila víc než stovka dronů.

O útoku na muniční sklad píše například ruský telegramový kanál Astra s odvoláním na svědectví místních obyvatel, který rovněž zveřejnil noční záběry, na kterých jsou vidět a slyšet vzdálené exploze a požáry.

Podle zprávy ruské státní tiskové agentury RIA Novosti z roku 2018 budovalo Rusko v Toropci místo pro skladování raket, munice a výbušnin, píše Reuters i web Ukrajinska pravda. Tehdejší náměstek ruského ministra obrany Dmitrij Bulgakov podle této zprávy uvedl, že sklad splňuje nejvyšší mezinárodní standardy. Tvrdil také, že každé skladiště v areálu může pojmout až 240 tun munice.

Gubernátor regionu Igor Rudeňa uvedl, že oblast napadly ukrajinské bezpilotní letouny, útok odrážela protivzdušná obrana a v důsledku pádu trosek dronů vypukl požár. Co hořelo, nesdělil. Správa mezitím nařídila částečnou evakuaci obyvatel Toropce do sousedního města, napsala BBC. Po několika hodinách podle ní Rudeňa oznámil, že lidé se mohou vrátit do svých domovů.

Ruské ministerstvo obrany informovalo o sestřelení 54 ukrajinských dronů nad pěti ruskými regiony, o Tverské oblasti se nezmínilo. Ruští představitelé zřídka zveřejňují plný rozsah škod způsobených ukrajinskými útoky.

Správa Zapadodvinského okresu Tverské oblasti později podle Reuters ohlásila výpadky v dodávkách elektřiny. Důvod neuvedla. Místní školy přešly na on-line výuku. Tento region sousedí s okresem, kde leží Toropec. Zprávy se zatím nezmiňují o případných obětech nebo zraněných.

Toropec leží několik set kilometrů severozápadně od Moskvy, nedaleko hranic s Běloruskem, a asi pět set kilometrů daleko od Ukrajiny.

Nejméně 13 raněných muselo být hospitalizováno, uvedlo odpoledne ruské ministerstvo zdravotnictví. Jen dvě hodiny před zprávou o hospitalizaci raněných gubernátor Tverské oblasti tvrdil, že nikdo nebyl vážně zraněn, upozornila ruská služba BBC. Dodala, že ruské úřady žádné výbuchy nehlásily a informovaly jen o požáru, který podle jejich verze způsobily dopadající trosky úspěšně sestřeleného bezpilotního letounu. Ministerstvo obrany však žádné sestřelené drony v Tverské oblasti neoznámilo.

Senzory zaznamenaly otřesy

Reuters upozorňuje, že některé stanice monitorující zemětřesení zaznamenaly otřesy, které senzory vyhodnotily jako slabší zemětřesení v Tverské oblasti.

Služba amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), která monitoruje požáry na Zemi přes satelity, detekovala východně od Toropce velké ohnisko požárů.

Kyjev se k útoku oficiálně nepřihlásil. Dříve uvedl, že ukrajinské údery na Rusko jsou zaměřeny na vojenskou, energetickou a dopravní infrastrukturu, která je klíčová pro válečné úsilí Moskvy v jejím tažení na Ukrajině.

Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak na Telegramu zveřejnil video, které se šíří po sociálních sítích a má zachycovat záběry explozí v regionu, a doprovodil ho poznámkou: „Demilitarizace Ruska je nezbytná k ukončení teroru.“ Narážel tak zřejmě na tvrzení Moskvy, která svou nevyprovokovanou agresi vůči Ukrajině oficiálně zdůvodňuje smyšlenou potřebou napadenou zemi „denacifikovat a demilitarizovat“.

Podíl.