Aktual.: 18.09.2024 22:34

Praha – Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) navrhl vládě, aby za pomoc při povodních mimořádné odměnila policisty a hasiče. Měli by dostat zaplaceno za každou hodinu práce, řekl dnes večer ministr v debatě na CNN Prima News. Zopakoval také příslib o záruce pětiprocentního růstu platů po další tři roky. Bezpečnostní sbory dříve plánovaly mimo jiné kvůli patům týdenní protest před úřadem vlády.

„Já samozřejmě děkuji hasičům a policistům, a proto jsem již dnes přinesl na vládu materiál, aby dostali teď mimořádné peníze za nasazení, které tady při těch povodních předvedli. Zaslouží si to,“ uvedl Rakušan. Dodal, že podle krizového zákona mají odpracovat 150 hodin v nouzovém stavu zdarma.“To nepřipadá v úvahu. Samozřejmě jim vše bude zaplaceno,“ prohlásil.

Ministr zároveň uvedl, že je aktuálně deset obcí, které nebudou schopny bez intenzívní pomoci samy schopny uskutečnit volby. Již dříve sdělil, že zatopených obcí, jimž stát pomůže, je 35. Představuje to podle něj zhruba 200 volebních okrsků. Dnes řekl, že například v Bohumíně si jsou schopni volby zajistit ve všech 19 okrscích.

Vláda se rozhodla i přes povodňovou situaci termín voleb do krajských zastupitelstev a Senátu zachovat. Uskuteční se v pátek a sobotu. Kvůli jejich zvládnutí v postižených regionech zástupci ministerstva vnitra monitorují situaci.

Podíl.