Aktual.: 18.09.2024 20:52

Litvínov (Mostecko) – Hokejisté Litvínova vstoupili do nové extraligové sezony domácím vítězstvím nad Hradcem Králové 4:2. Semifinalista minulého ročníku musel utkání otáčet a povedlo se mu to i díky dvěma gólům dvaadvacetiletého útočníka Michala Guta. Svojí první brankou v české nejvyšší soutěži k tomu přispěl také kanadský obránce Kevin Czuczman.

První přerušení i střelu na branku vyhlíželi aktéři zápasu přes tři minuty, brzy se však začalo jiskřit. Šarvátka domácí hvězdy Ondřeje Kašeho s Freibergsem ještě rovnovážný stav na ledě nezměnila, vyloučení litvínovského Jurčíka za sekání už ano. A první přesilovou hru Hradec Králové využil. Miškářovu ránu brankář Tomek vyrazil do boku, Jergl puk sebral, projel podél brankoviště a zasunul jej za čáru. Vedení hostům dlouho nevydrželo, ani Filip Novotný neudržel ostrý pokus Poláška a Gut z dorážky v pokleku zametl kotouč do odkryté branky.

Druhou třetinu Litvínov začal aktivněji, hned zasypal brankáře Filipa Novotného několika střelami. Tempo hry ovlivnilo časté vylučování, Miškářovo podrážení Východočechy přišlo draho. Domácí kapitán Sukeľ v přesilové hře napřáhl za kruhy a do jeho rány vložil hůl hrdina Gut. Po teči slavil už svůj druhý gól v utkání, přitom za celou minulou sezonu dal jen tři. I Hradec Králové pak hrozil, třeba Štohanzlova střela z úhlu škrtla tyčku, ale nebezpečnější byli domácí. Svého soupeře ve druhé části přestříleli 13:8.

Urputný hokej pokračoval i v poslední dvacetiminutovce. Domácí Gut útočil na hattrick, jeho pokus z dobré pozice ale branku přeletěl. Chvíli nato už Severočeši skóre navýšili po rychlé akci a uvolnění Czuczmana na levém kruhu, který tvrdou střelou překonal Filipa Novotného. Necelých šest minut před klaksonem Hradec Králové zkusil při přesilové hře odvolat gólmana, aby získal výhodu šesti proti čtyřem, ale nevyplatilo se mu to. Ondřej Kaše, letošní mistr světa, se ze středního pásma trefil do prázdné branky a definitivně rozhodl. Zimním stadionem Ivana Hlinky se v euforii valila mexická vlna a náladu nezměnilo ani Pourovo snížení v předposlední minutě.

HC Verva Litvínov – Mountfield Hradec Králové 4:2 (1:1, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 13. Gut (Polášek), 30. Gut (M. Sukeľ), 47. Czuczman (M. Pekař, D. Zeman), 55. O. Kaše – 10. Jergl (Miškář, Blain), 59. Pour. Rozhodčí: Zeliska, Šindel – Šimánek, Hnát. Vyloučení: 6:9. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 4562.

Litvínov: M. Tomek – D. Zeman, Baránek, McIsaac, Zile, Polášek, Czuczman, od 21. minuty O. Baláž – Sandberg, M. Sukeľ, Koblasa – O. Kaše, D. Kaše, Hlava – M. Pekař, Gut, Maštalířský – Havelka, Jícha, Jurčík. Trenér: Mlejnek.

Hradec Králové: F. Novotný – Blain, Freibergs, McCormack, Kalina, Pláněk, T. Pavelka, Mudrák – Jergl, Batna, Perret – Miškář, Tamáši, R. Pavlík – Šťastný, Estephan, Dmowski – Pour, Štohanzl, A. Novotný. Trenér: T. Martinec.

Podíl.