Aktual.: 17.09.2024 15:56

Praha – Vláda se chystá ve středu rozhodovat o lednovém navýšení penzí. Starobní důchod by se měl zvednout v průměru o 352 korun. Činit by tak měl asi 21.060 korun. Všichni příjemci starobních, invalidních a pozůstalostních penzí by měli dostat přidáno 260 korun. K tomu jim ještě vzroste zásluhový díl penze o 0,6 procenta. O 0,6 procenta by se měly upravit také důchodové příplatky pro odbojáře, vězně komunistického režimu a pozůstalé po nich. Počítá s tím navrhované nařízení, které bude kabinet schvalovat. Na valorizaci je podle ministerstva práce potřeba asi 12,3 miliardy korun.

Podle zákonných pravidel se důchody upravují vždy od ledna o růst cen u domácností důchodců a o třetinu růstu reálných mezd. Reálné výdělky se nezvýšily a ceny za poslední rok od začátku loňského července do konce letošního června penzistům vzrostly o 1,7 procenta. Celkové navýšení tedy odpovídá u průměrného starobního důchodu 1,7 procenta. Podle zákona se přidání rozdělí mezi solidární pevnou část důchodu a zásluhový procentní díl.

Solidární pevná výměra, která je stejná pro všechny, musí odpovídat desetině průměrné mzdy. Ta by měla pro příští rok činit 46.557 korun. Solidární částka by se tak měla zvednout z letošních 4400 na 4660 korun. Na zásluhový díl, v němž se odrážejí odpracované roky, výše odvodů z výdělků a počet vychovaných dětí, tedy zbývá navýšení o 0,6 procenta. U průměrné starobní penze je to 92 korun. K tomu se přidá valorizace výchovného. Bonus 500 korun za dítě by se měl podle návrhu zvednout o tři koruny. Lidé ve starobní penzi by si tak měli v průměru od ledna podle návrhu polepšit celkem o 352 korun. Senioři a seniorky s podprůměrnou penzí dostanou přidáno méně. Zásluhová výměra by se neměla upravovat lidem, kteří nastoupili do předčasné penze od října loňského roku a nemají ještě řádný důchodový věk. Vzrůst by jim měla jen solidární část důchodu.

Průměrný starobní důchod by měl příští rok podle podkladů k nařízení odpovídat 42,7 procenta průměrné hrubé mzdy a 53,9 procenta mzdy čisté. Proti letošku je to pokles o 1,6 procentního bodu. O něco oslabí podle podkladů i zásluhovost penzí. Letos solidární díl činí 21,3 procenta důchodu, příští rok to má být 22,2 procenta. Na valorizaci je podle podkladů potřeba asi 12,3 miliardy korun. Systém důchodového pojištění by měl v roce 2025 podle propočtů zůstat dál v deficitu, a to asi 18,3 miliardy korun.

ČSSZ poskytovala letos na konci prvního pololetí 2,37 milionu starobních, 412.800 invalidních a 66.100 vdovských, vdoveckých a sirotčích důchodů. Průměrná starobní penze v červnu činila 20.704 korun. Další desetitisíce penzí vyplácejí systémy resortů obrany, vnitra a spravedlnosti, jejich penze jsou vyšší.

Ministerstvo práce na začátku srpna navrhovalo původně přidání všem o 290 korun a o 0,4 procenta u zásluhového dílu. Po zářijovém zpřesnění údajů pro výpočet valorizaci upravilo na 290 korun všem a o 0,6 procenta navíc do zásluhového dílu.

Podíl.