Aktual.: 17.09.2024 12:56

Tel Aviv – Izrael dnes rozšířil deklarované cíle války v Pásmu Gazy o umožnění návratu svých obyvatel do severoizraelských obcí, které byly bezmála před rokem evakuovány kvůli přeshraničním útokům libanonského hnutí Hizballáh. Rozhodnutí schválil na nočním zasedání bezpečnostní kabinet premiéra Benjamina Netanjahua, informovaly zahraniční tiskové agentury s odvoláním na prohlášení úřadu ministerského předsedy. Úřady v Gaze řízené teroristickým hnutím Hamás mezitím oznámily, že při izraelské ofenzivě v Pásmu Gazy za poslední den zemřelo dalších nejméně 26 Palestinců.

„Bezpečný návrat obyvatel severu do jejich domovů“ byl nyní doplněn jako čtvrtý cíl války, uvedla Netanjahuova kancelář v prohlášení. „Izrael bude nadále postupovat tak, aby tohoto cíle dosáhl,“ uvádí se v prohlášení.

Ve válce, kterou vede proti Hamásu v odvetě za jeho brutální útok z loňského 7. října, měl Izrael dosud tři oficiální cíle: zničit vojenské i vládní kapacity Hamásu, vrátit všechny rukojmí unesené Hamásem do Gazy po útoku na izraelské pohraničí a zajistit, že Pásmo Gazy nebude v budoucnu pro Izrael představovat hrozbu.

Rozhodnutí bezpečnostního kabinetu o čtvrtém cíli, který nesouvisí přímo s Pásmem Gazy, přichází více než 11 měsíců poté, co se desetitisíce obyvatel musely evakuovat z měst, kibuců a vesnic na severu Izraele u hranic s Libanonem, když je hned 8. října v solidaritě se spojeneckým Hamásem začalo z jižního Libanonu ostřelovat šíitské hnutí Hizballáh. Většina evakuovaných byla na náklady státu ubytována v hotelech v jiných částech země.

Izraelská armáda na útoky Hizballáhu zatím pravidelně reaguje vzdušnými údery na pozice, ozbrojence i vedoucí představitele Hizballáhu, někdy i hluboko na libanonském území včetně hlavního města Bejrútu. Izrael však stále častěji hrozí, že zahájí rozsáhlou vojenskou operaci s cílem vytlačit Hizballáh dále na sever od svých hranic. To vzbuzuje obavy z rozšíření válečného konfliktu z Pásma Gazy a z vypuknutí plnohodnotné války mezi Izraelem a Hizballáhem, do níž by se mohly zapojit i další Íránem podporované skupiny v regionu či samotný Írán.

Hizballáh tvrdí, že nemá na otevřeném konfliktu zájem, ale že je připraven válku vést, pokud ji Izrael rozpoutá. Prohlašuje také, že své přeshraniční útoky zastaví v okamžiku, kdy bude uzavřena dohoda o příměří v Pásmu Gazy. Mnozí Izraelci se nicméně obávají, že na severu země nebude bezpečno, dokud budou Íránem vyzbrojované skupiny schopny operovat podél hranic, a vyzývají vládu k razantní vojenské akci na území Libanonu. Věří, že to je jediný způsob, jak zajistit bezpečný návrat obyvatel do jejich domovů.

Změna formálních válečných cílů přichází ve chvíli, kdy Izrael navštívil zvláštní americký vyslanec Amos Hochstein, aby se pokusil dosáhnout diplomatického řešení konfliktu a zabránit jeho další eskalaci. Ministr obrany Joav Galant mu nicméně na pondělní schůzce sdělil, že prostor pro dohodu s Hizballáhem, který nadále spolupracuje s Hamásem, se zužuje a že evakuované Izraelce může do jejich domovů navrátit jedině vojenská akce.

Hochstein pak Gallanta varoval, že ani velká izraelská ofenziva proti Hizballáhu nezajistí návrat evakuovaných obyvatel do jejich domovů a jen zvýší riziko vleklé války v regionu. Novinářům to podle serveru The Times of Israel (ToI) řekl zdroj obeznámený s průběhem schůzky. Hochstein doplnil, že Spojené státy podporují diplomatické řešení konfliktu s Hizballáhem, ať už skrze příměří v Gaze či jinou cestou, dodal zdroj.

Netanjahu při pondělním setkání Hochsteinovi řekl, že Izrael není schopen umožnit návrat 60.000 evakuovaných obyvatel do jejich domovů na severu „bez zásadní změny bezpečnostní situace“ v oblasti, uvedl premiérův úřad.

Ostřelování na libanonsko-izraelské hranici si od loňského října podle ToI vyžádalo životy 26 civilistů a 20 izraelských vojáků a záložníků. Několik útoků vedených z území Sýrie se obešlo bez zranění. Hizballáh uvádí, že při izraelských úderech zemřelo 441 jeho členů, většinou v Libanonu, ale někteří i na území Sýrie. Zabito bylo dále 78 příslušníků jiných militantních skupin a jeden libanonský voják, při úderech ale zahynuly též desítky libanonských civilistů.

Válku v Pásmu Gazy rozpoutal loni v říjnu Hamás svým bezprecedentním útokem, při němž palestinští ozbrojenci v izraelském pohraničí povraždili na 1200 lidí, většinou civilistů, a 251 osob unesli. V zajetí dosud zůstává bezmála stovka rukojmích, nejméně tři desítky z nich jsou ovšem po smrti. Odvetná vojenská ofenziva Izraele v Pásmu Gazy si dosud vyžádala mezi Palestinci nejméně 41.252 mrtvých, z toho 26 za posledních 24 hodin, a 95.497 zraněných, uvedlo dnes v aktuální bilanci obětí palestinské ministerstvo zdravotnictví v Gaze ovládané Hamásem. Údaje nerozlišují mezi civilisty a ozbrojenci Hamásu a jeho spojenců, jichž izraelská armáda podle svého tvrzení zabila nejméně 17.000.

Podíl.