Aktual.: 17.09.2024 22:04

Moskva – Ruské ministerstvo vnitra zařadilo na seznam hledaných osob čtyři členy punkové protestní skupiny Pussy Riot. Napsal o tom dnes server Mediazona, podle kterého tak ruské úřady učinily nejpozději letos na začátku července.

Na seznamu jsou nově Olga Borisovová, Alina Pjotrovová, Diana Burkotová a Taso Pletner. Znova se na něm objevila také Marija Aljochinová, která uvedla, že nikdo z jejích kolegů neví, proč se na seznamu nyní ocitli.

O kroku ruských úřadů se dozvěděli poté, co jedna z členek skupiny obdržela zprávu z banky, že jí zmrazili účet, píše Mediazona.

Všechny hledaní členové Pussy Riot jsou zároveň zapojení do divadelní hry Riot Days. Během svého turné vybírají peníze pro dětskou nemocnici Ochmatdyt v Kyjevě, která byla 8. července částečně zničena při ruském raketovém útoku na ukrajinské hlavní město.

Při tehdejším úderu podle kyjevských úřadů zahynuli dva lidé – lékař a dědeček jedné pacientky – a dalších 34 bylo zraněno. Dva dny po útoku ukrajinský ministr zdravotnictví oznámil i první oběť z řad dětských pacientů; chlapce, který byl na jednotce intenzivní péče. Útok na nemocnici je pokládán za válečný zločin.

Na seznamu hledaných osob je od loňského března i jedna ze zakládajících členek Pussy Riot Naděžda Tolokonnikovová.

Pussy Riot se do povědomí světové veřejnosti dostaly v roce 2012, kdy v moskevské katedrále Krista Spasitele zazpívaly punkovou modlitbu „Bohorodičko, vyžeň Putina“. Tři členky skupiny byly později odsouzeny a dvě z nich – Tolokonnikovová a Aljochinová – si odpykaly skoro dva roky ve vězení.

Podíl.