Aktual.: 17.09.2024 14:58

Štrrasburk/Praha – Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová dnes oznámila složení svého nového týmu, v němž má český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (nestraník za STAN) zastávat pozici komisaře pro mezinárodní partnerství. V nové 27členné exekutivě Evropské unie má být v nadcházejícím pětiletém období 11 žen a bude mít šest výkonných místopředsedů, z toho čtyři ženy. Zatímco z českého vládního tábora zní se Síkelovým portfoliem zastřešujícím mnohamiliardové globální investice EU většinou spokojenost, opozice hovoří o zklamání.

Von der Leyenová dnes představila priority nové komise, mezi nimiž zdůraznila prosperitu, demokracii a bezpečnost, která se dostala do popředí zájmu kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Unijní exekutiva se podle své šéfky zaměří také na posilování konkurenceschopnosti EU a dekarbonizaci a digitalizaci ekonomiky.

Výkonnými místopředsedy komise mají být Estonka Kaja Kallasová, Francouz Stéphane Sejourné, Španělka Teresa Riberaová, Rumunka Roxana Minzatuová, Finka Henna Virkkunenová a Ital Rafaelle Fitto.

Síkela dostane na starosti dohled nad evropskou mezinárodní spoluprácí a rozvojovou politikou. Bude také zaštiťovat investiční iniciativu EU Globální brána (Global Gateway), kterou chce unie konkurovat čínskému projektu nové Hedvábné stezky. Plán EU počítá v příštích letech s investicemi ve výši až 300 miliard eur (7,5 bilionu Kč) do infrastruktury v rozvíjejících se zemích, zejména v Africe, Indii, Latinské Americe a Pacifiku.

„Chtěli jsme silné ekonomické portfolio, a to jsme i dostali, je to dobrá zpráva pro ČR,“ reagoval premiér Petr Fiala (ODS). Síkela bude mít pod sebou jedno z největších generálních ředitelství v celé komisi, v jeho rámci pracuje na 3000 lidí, a podle Fialy je v jeho portfoliu příležitost i pro české firmy. Podobně hovoří i další ministři či europoslanci zvolení za strany české vládní koalice. Někteří však zdůrazňují, že pro význam portfolia bude důležité, jak k němu přistoupí sám Síkela.

Europoslankyně opozičního hnutí ANO Klára Dostálová naproti tomu mluvila o zklamání a portfolio označila za „navoněnou bídu“. Kritičtí jsou i další opoziční politici.

„Asi dvacet zemí chtělo silné ekonomické portfolio. My nemáme dvacet silných ekonomických portfolií,“ přiblížila obtížnost rozdělování postů v komisi von der Leyenová poté, co z některých zemí zazněly rozpačité reakce na její konečné rozhodnutí o podobě komise. Zdůraznila přitom, že si všichni členové komise budou rovni a bude třeba jejich vzájemná spolupráce.

V souvislosti se Síkelou se spekulovalo o rezortech energetiky nebo obchodu. Komisařem pro energetiku se nakonec stal dánský kandidát Dan Jörgensen, obchod má mít na starosti slovenský zástupce v unijní exekutivě Maroš Šefčovič, který má za sebou již tři pětiletá funkční období v komisi.

Mezi dalšími posty vnímanými jako významné je například komisař pro rozpočet, kterým má být dosavadní polský stálý zástupce při EU Piotr Serafin a kterého čeká příprava nového sedmiletého rozpočtu unie. Nově vytvořenou funkci komisaře pro obranu má zastávat Litevec Andrius Kubilius, komisařem pro klima a čisté hospodářství má být Nizozemec Wopke Hoekstra a jako komisaře pro migraci a vnitřní věci navrhla von der Leyenová Rakušana Magnuse Brunnera. Maďarský zástupce v komise Olivér Várhelyi bude mít na starosti problematiku zdraví, komisařem pro demokracii, justici a vládu práva bude Ir Michael McGrath.

Podíl.