Vyjádření Jozefa Síkely k jeho novému postu eurokomisaře pro mezinárodní partnerství (zdroj: ČT24)

Český ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN) má být nově komisařem pro mezinárodní partnerství. Personální složení nové Evropské komise v úterý ve Štrasburku oznámila její předsedkyně Ursula von der Leyenová. Evropská unie je nejštědřejším donorem rozvojové pomoci na světě, i díky tomu dostane Síkela největší generální ředitelství v Komisi, které zaměstnává tři tisíce lidí a podle von der Leyenové pracuje se třemi sty miliardami eur (7,5 bilionu korun). Sněmovní opozice považuje post za bezvýznamný a zbytečný.

Síkela má mít na starosti dohled nad evropskou mezinárodní spoluprací a rozvojovou politikou, podporu koordinace mezi Evropskou unií a jejími členskými státy v oblasti rozvojové spolupráce a rovněž spolupráci s partnery při prosazování hodnot EU, včetně demokracie, právního státu a dodržování lidských práv.

Český ministr získává portfolio, kterému se dosud věnovala Finka Jutta Urpilainenová. Spadá pod něj vůbec největší generální ředitelství, podle Síkely tak jde o „určitě nejsilnější portfolio, které kdy Česká republika zatím měla“. „Je to portfolio, které má zajistit primárně ekonomickou bezpečnost pro Evropu,“ míní. Ve vztahu k Evropské komisi odpovídají generální ředitelství zhruba ministerstvům.

Podle samotného Síkely jde o portfolio průřezové, které má do určité míry zajistit prosazování evropských ekonomických zájmů na třetích trzích. Podle von der Leyenové chtělo silné ekonomické portfolio asi dvacet členských států. „Nemáme dvacet silných ekonomických portfolií,“ vysvětlila.

Síkela versus Čína

Kromě mezinárodní spolupráce má mít Síkela na starosti i investiční iniciativu EU Globální brána (Global Gateway), kterou chce Unie konkurovat čínskému projektu nové Hedvábné stezky. Iniciativa počítá v příštích letech s investicemi ve výši až 300 miliard eur (7,5 bilionu korun) do infrastruktury v rozvíjejících se zemích, zejména v Africe, Indii, Latinské Americe a Pacifiku.

„Síkela bude mít na starosti rozvíjet obchodní vztahy s těmito zeměmi, hledat pro evropské firmy nové trhy, zajišťovat ekonomickou bezpečnost Evropy, tedy například kritických nerostných surovin, které jsou důležité pro výrobu čistých technologií v Evropě nebo pro digitalizaci,“ přiblížil zpravodaj ČT v Bruselu Petr Obrovský.

Obchod získal Slovák, energetiku Dán

Dodal, že to zjednodušeně znamená „my vám postavíme nemocnici, školu, silnici nebo vám zaplatíme vzdělávací projekty, a vy nám za to pošlete lithium nebo nám dodáte zelený vodík, což nám umožní zbavit se závislosti třeba právě na Číně v kritických oblastech, které jsou důležité pro klimatickou transformaci a pro digitalizaci“. Portfolio tak v sobě podle Obrovského obsahuje kus obchodu, energetiky i geopolitiky.

Zpravodaj se vyjádřil i k tomu, proč Síkela nedostal místo eurokomisaře pro obchod, či pro energetiku, jak česká vláda doufala a jak se avizovalo. „Právě na obchod se spekulace soustředily nejvíc. Ale jak řekl jeden z diplomatických zdrojů, portfolio, které se týká obchodu, je nad možnosti České republiky.“

Obrovský dodal, že ho získal Slovák Maroš Šefčovič, který je veteránem Evropské komise a velmi vlivným evropským komisařem (má za sebou již tři pětiletá funkční období v Komisi), jenž má s Ursulou von der Leyenovou velmi dobré vztahy. Komisařem pro energetiku se nakonec stal dánský kandidát Dan Jörgensen.

Česko uspělo, míní Fiala

Český premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že Česko uspělo v úsilí získat pro Síkelu silné ekonomické portfolio. Mezinárodní partnerství spojuje obchod, geopolitiku i bezpečnost, míní. „Jozef Síkela bude spravovat největší rozpočet, který kdy měl český komisař na starosti, bude rozhodovat o investicích v programu Global Gateway ve výši až 300 miliard eur a bude mít pod sebou jedno z největších generálních ředitelství v celé Komisi,“ napsal na síti X. Dodal, že Síkelovo portfolio bude i „příležitostí pro naše firmy s ohledem na jejich investice ve světě nebo při zajišťování dodavatelských řetězců.“

Síkela ke zprávě o složení Komise uvedl na síti X, že se uchází o post eurokomisaře „s cílem co nejvíce se podílet na ekonomickém rozvoji Evropy“. Dodal, že „portfolio Mezinárodního partnerství mi dá možnost se soustředit na posilování ekonomické bezpečnosti, na diverzifikaci našich dodavatelů kritických surovin a na otevírání nových trhů evropským firmám“.

Podle Síkely není tajemstvím, že s některými frakcemi v Evropském parlamentu může docházet k neshodám. Současný ministr je však připraven v rámci slyšení své stanoviska obhajovat. Zároveň avizoval, že s sebou do svého týmu přivede české kolegy, kterým věří a rád s nimi spolupracuje. Přesto je otevřen spolupráci mezi jednotlivými členskými státy. „Každé zemi, která bude mít zájem mít někoho v mém týmu, samozřejmě velmi rád nabídnu kvalitní české kolegy do jejich týmu,“ nechal se slyšet Síkela.

Vicepremiér a šéf koaličních Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan je v zásadě s portfoliem spokojený. „Jde o portfolio s velkým přesahem do strategické bezpečnosti Evropy, což je evidentně jeden ze zásadních problémů, které EU řeší. Každé portfolio je navíc tak silné, jak silný je jeho komisař. V tomhle ohledu nemám o Jozefu Síkelovi pochybnosti,“ uvedl Rakušan.

Mocné portfolio, ale…

„Je to velice zajímavé porfolio,“ řekl ČT zástupce ředitele Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM Viktor Daněk. Soudí, že pokud se Síkela stane eurokomisařem – tedy projde schvalováním v Evropském parlamentu – tak bude formovat dost klíčovou strategii, jak by měla Evropa jednat se státy, které jsou též velmi klíčové, pokud jde o dovoz kriticky důležitých surovin z Afriky, Latinské Ameriky, ale i jinde.

„Bude mít na starosti obrovský rozpočet a bude mít pod sebou největší generální ředitelství v Evropské komisi, takže to skýtá potenciál vybudovat si poměrně velký neformální vliv a promlouvat i do příbuzných portfolií, které nemá přímo ve své gesci.“

Daněk však dodal, že to není porfolio, o které česká vláda usilovala. „Hodně stála o něco, z čeho by Síkela mohl promlouvat do vnitřních záležitostí fungování evropské ekonomiky, a tady se bude dívat spíše směrem navenek. Takže si myslím, že muselo zavládnout jisté zklamání.“

Podle opozice jde o neúspěch

Pozice eurokomisaře pro mezinárodní partnerství je podle opozice neradostným vysvědčením pro premiéra Fialu. Výsledkem jeho vyjednávání o silném ekonomickém portfoliu pro Síkelu je „neviditelný“ komisariát zaměřený na prosazování hodnot EU a spolupráci s rozvojovými zeměmi, uvedl první místopředseda opozičního hnutí ANO Karel Havlíček.

„Zatímco unijní rebelové Slováci získávají prestižní obchod. Svědčí to o jediném. Navzdory servilní politice vůči Bruselu v něm hrajeme třetí housle,“ míní Havlíček.

Šestnáct mužů a jedenáct žen

V nové Komisi bude 16 mužů a 11 žen a bude mít šest výkonných místopředsedů, z toho čtyři ženy. Místopředsedy mají být Estonka Kaja Kallasová, Francouz Stéphane Sejourné, Španělka Teresa Riberaová, Rumunka Roxana Minzatuová, Finka Henna Virkkunenová a Ital Rafaelle Fitto.

Mezi posty vnímanými jako významné je například komisař pro rozpočet, kterým má být dosavadní polský stálý zástupce při EU Piotr Serafin a kterého čeká příprava nového sedmiletého rozpočtu Unie. Nově vytvořenou funkci komisaře pro obranu má zastávat Litevec Andrius Kubilius, komisařem pro klima a čisté hospodářství má být Nizozemec Wopke Hoekstra a jako komisař pro migraci a vnitřní věci je navržen Rakušan Magnus Brunner.

Na další osud Komise ještě bude mít zásadní vliv Evropský parlament. Všichni kandidáti totiž musí projít náročným slyšením ve výborech, takzvaným grilováním, a to pravděpodobně v říjnu. Pak musí parlament schválit Komisi jako celek. Schválení Komise by pak mohlo proběhnout na druhém říjnovém plenárním zasedání, které se koná od 21. do 24. října.

Podíl.