Aktual.: 17.09.2024 16:59

Praha – Trenér Ivan Hašek podle očekávání zůstává trenérem české reprezentace. Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR na dnešním zasedání jeho možné odvolání neřešil, uvedl předseda FAČR Petr Fousek. Vedení asociace ale vyjádřilo velkou nespokojenost s debaklem 1:4 v Gruzii v zářijovém úvodním utkání nového ročníku Ligy národů a zároveň zdůraznilo, že v říjnových zápasech proti Albánii a Ukrajině očekává úspěšné výsledky a dobré výkony. FAČR o tom informovala na svém webu.

Hašek, který převzal českou reprezentaci v lednu, se po nedávném debaklu v Gruzii dostal pod velký tlak, pomohlo mu však následné domácí vítězství 3:2 nad Ukrajinou. Očekávalo se, že jednašedesátiletý kouč bude ve funkci pokračovat, což se dnes po jednání výkonného výboru potvrdilo. Důvěru mu po posledním utkání nepřímo vyjádřil i Fousek.

Hašek se zúčastnil dnešního zasedání výkonného výboru a vedle něj dorazil i nový generální sportovní manažer národního mužstva Tomáš Hübschman. „Návrh na vyjádření nedůvěry trenéru Haškovi nikdo na výkonném výboru nevznesl. Trenér i sportovní manažer odpověděli na všechny otázky, které jim členové výkonného výboru položili, a k hodnocení posledního dvojutkání se postavili velmi sebekriticky,“ uvedl Fousek.

„Diskutovalo se o dvojzápase s Gruzií a Ukrajinou a o nadcházejícím dvojutkání proti Albánii a Ukrajině. Situace ve skupině je otevřená, ve fotbale rozhodují výsledky a herní projev. V říjnu rozhodně chceme uspět a navázat na výhru s Ukrajinou,“ doplnil Fousek.

Hašek má u reprezentace smlouvu do konce kvalifikace o mistrovství světa, která začne v březnu příštího roku. Součástí je opce na případné play off o šampionát a závěrečný turnaj. Po lednovém nástupu Hašek s mužstvem vyhrál čtyři přípravné zápasy po sobě, nevyšlo mu ale letní mistrovství Evropy. Český celek s dvěma porážkami a jednou remízou nepostoupil na šampionátu v Německu ze skupiny.

Podíl.