Aktual.: 17.09.2024 13:12

Praha – Prodej bytů v novostavbách v Praze byl v červenci a srpnu největší ze všech dosavadních měsíců v roce. Za měsíc bylo v Praze v průměru v letošním prvním pololetí prodaných 524 bytů, tedy meziročně o 146 procent víc. V prázdninových měsících byl prodej o zhruba 40 až 100 bytů vyšší. Letos v létě tedy nenastalo zpomalení trhu, které tradičně letní měsíce provází. Vyšší poptávka se zobrazila také v nárůstu cen. Metr čtvereční v pražské bytové novostavbě stál na konci srpna v průměru zhruba 156.000 korun za metr čtvereční, o 4000 korun více než před rokem. Vyplývá to z analýzy společnosti BuiltMind, kterou má ČTK k dispozici.

V Praze se v červenci prodej týkal 567 nových bytů a v srpnu 621. Zájem se podle analýzy zvýšil také o větší byty o dispozicích 3+kk. Nejvíce poptávanými ale stále zůstávají byty o dispozici 2+kk, kterých je nejvíce na trhu. „Z nabídky developerských firem v Praze nyní mizí nejrychleji byty 3+kk. Vysoká poptávka se projevuje i změnami v cenících. U dispozic 3+kk už v letošním druhém čtvrtletí byla průměrná cena za metr čtvereční vyšší než u 2+kk, a nadále roste,“ řekl výkonný ředitel BuiltMind Martin Decky.

Podle Deckyho metr čtvereční v bytě 3+kk stojí průměrně 156.000 korun za metr čtvereční, zatímco u 2+kk 153.000 korun. Pořízení nového bytu 3+kk v Praze tak nyní stojí v průměru 13 milionů korun a 2+kk 8,5 milionu korun.

Data BuiltMind dokládají například také prodeje developerské společnosti J&T Real Estate (JTRE) spadající pod stejnojmennou finanční skupinu. Zvýšený zájem o větší byty registruje firma například v Karlíně. „Jen během tří měsíců jsme prodali polovinu bytů 3+kk a 4+kk v nabídce. Běžné je také propojování dvou menších bytů v rámci klientských změn,“ řekl člen představenstva JTRE Jiří Ochetz.

Podle analýzy společnosti Portu, která patří pod investiční skupinu Wood & Company, je Praha nejméně dostupnou metropolí v Evropě, co se vlastnického bydlení týče. Na koupi třípokojového bytu v novostavbě je v Praze třeba 14,6 roční mzdy. Stejně velký byt ve starší zástavbě je možné koupit v hlavním městě za 12,1 roční mzdy. Od začátku roku 2015 se ceny bytů zvýšily téměř o 150 procent, zatímco mzdy vzrostly o 62 procent.

Podobné závěry vyplývají také z dat technologicky-poradenské společnosti Deloitte. Podle těch je v Česku v průměru třeba 13,3 hrubých ročních mezd na pořízení vlastního nového bytu. To je nejvíce z Evropy. Praha je zároveň v tomto ukazateli druhou nejméně dostupnou evropskou metropolí po nizozemském Amsterodamu.

Podle posledních dat Swiss Life Hypoindexu průměrná sazba hypoték na počátku září v ČR nepatrně klesla, proti předchozímu měsíci se snížila o 0,04 procentního bodu na 5,38 procenta. Zůstala na nejnižší úrovni od května předloňského roku. Za rok a půl průměrná sazba klesla o jedno procento. Česká národní banka snížila ve stejném období svoji klíčovou sazbu o 2,5procentního bodu. Za poslední čtyři měsíce klesla průměrná sazba o 0,19 procentního bodu.

Podíl.