Aktual.: 16.09.2024 16:44

Gaza – První dávku vakcíny proti dětské obrně již v Pásmu Gazy obdrželo 90 procent dětí, uvedl dnes šéf úřadu OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA Philippe Lazzarini. Koncem měsíce by podle něj statisíce dětí měly dostat druhou dávku. Dětská obrna (poliomyelitida), velmi nakažlivé virové onemocnění nervového systému, se v Pásmu Gazy zpustošeném válkou potvrdila v srpnu poprvé po 25 letech.

Očkovací kampaň s cílem naočkovat proti obrně v oblasti 640.000 dětí mladších deseti let začala 1. září a představovala pro UNRWA a její partnery velkou výzvu vzhledem k pokračujícím bojům mezi izraelskou armádou a teroristickou skupinou Hamás. Nejprve bylo začátkem září v jižní a centrální části pásma naočkováno 446.000 dětí a 10. září začalo očkování dalších 200.000 dětí v severní části pásma, napsala agentura Reuters.

První kolo očkovací kampaně proti dětské obrně v Pásmu Gazy skončilo úspěšně, uvedl nyní Lazzarini a dodal, že 90 procent tamních dětí dostalo první dávku. „Strany konfliktu do značné míry respektovaly různé požadované humanitární přestávky, což ukazuje, že pokud existuje politická vůle, lze pomoc poskytovat bez přerušení. Naším dalším úkolem je poskytnout dětem druhou dávku na konci září,“ napsal na sítí X.

Dětská obrna je infekční onemocnění postihující nervový systém. Ve většině světa se ji podařilo vymýtit právě očkováním. V posledních letech se ale znovu objevila v Afghánistánu, Pákistánu či některých afrických zemích, například v nejlidnatější z nich, Nigérii.

Válka v Pásmu Gazy začala loni 7. října, když ozbrojenci z Hamásu a jejich spojenci v izraelském pohraničí pozabíjeli na 1200 lidí a dalších asi 250 unesli. Izraelská odveta si v Pásmu Gazy podle tamního ministerstva zdravotnictví vyžádala životy více než 41.000 lidí. Velká část Gazy byla od října zničena a drtivá většina zdejších 2,3 milionu obyvatel přežívá ve velmi těžkých podmínkách mimo své domovy.

Podíl.