Aktual.: 16.09.2024 14:39

Praha – Počet mobilních vysílačů, které měly v souvislosti se záplavami nebo extrémním počasím poruchu, se do dneška snížil z víkendových 700 na 300. Tyto stanice jsou stále bez připojení k elektrické síti a jsou napájené z baterií nebo dieselových agregátů. ČTK to řekla mluvčí Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Tereza Meravá.

Mezi oblasti nejvíce postižené poruchami vysílačů patřily Kraj Vysočina a Moravskoslezský, Olomoucký a zčásti Jihomoravský kraj. „Opravy škod způsobených extrémním počasím komplikovaly a místy nadále komplikují zákazy vstupů do evakuovaných míst. Po víkendu se situace zlepšuje a stav se daří stabilizovat,“ uvedla Meravá.

Během uplynulého víkendu se operátoři především snažili udržet v provozu 2G síť, tedy hlasové služby a zejména provoz linek tísňového volání, což se podle informací ČTÚ po většinu doby na většině míst dařilo.

Mobilní operátoři O2, T-Mobile i Vodafone v současnosti hlásí lokální výpadky zejména na Jesenicku a Ostravsku, kde se zatím nemohou dostat k některým vysílačům, aby pro ně zajistili náhradní napájení elektřinou. Na severu a jihu Čech je signál s drobnými výjimkami dostupný.

Podíl.