Aktual.: 16.09.2024 14:32

Ostrava – Z Ostravy-Přívozu, kde dopoledne začala evakuace, hasiči zachránili už 250 lidí včetně dětí. Stále zasahují. Pomáhá tam několik člunů a nasazen byl i vrtulník, který zachránil tři osoby. ČTK to řekla mluvčí hasičů Kamila Langerová. Voda se do lokality dostala kvůli trhlinám v hrázi na pravém břehu řeky Odry. Kolik lidí je v oblasti, není jasné, ale zřejmě jde o stovky, možná o 500 obyvatel. Pro město je řešení situace prioritou, uvedl primátor Jan Dohnal (ODS). Zachránění lidé jsou převáženi autobusy do evakuačního centra, které město zřídilo na Černé louce. Hrozí další evakuace.

Ředitel hasičů Radim Kuchař ráno uvedl, že v místě soutoku Opavy a Odry jsou na pravém břehu Odry dvě trhliny v hrázi o délkách 50 metrů. Už v noci voda v Přívoze začala stoupat, ale původně nebylo jasné, co je příčinou. Voda se kromě Přívozu objevila také u obchodů Kaufland a Sconto. Trhlinami by podle informací z rána mohlo protékat zhruba 100 metrů krychlových vody za vteřinu.

Poškození hráze a zaplavení přilehlých území řeší krizový štáb města Ostravy a složky integrovaného záchranného systému. Dochází k zaplavení přilehlých území a hrozí tak další evakuace a záchrana lidí z ohrožených městských částí Nová Ves, Mariánské Hory a Přívoz, uvedla mluvčí města Gabriela Pokorná.

„Řešení situace má nejvyšší prioritu, abychom utěsnili poškozené části hráze a zamezili tak dalšímu přívalu vody do ohrožených území a eliminovali případné další evakuace. Složky integrovaného záchranného systému (IZS) jsou vybaveny nejlepší technikou, k dispozici je i vrtulník. Apeluji na obyvatele, aby dbali pokynů složek IZS, aby zvážili nutnost individuálního cestování do města, doprava v Ostravě je omezena množstvím uzavírek, a to i na klíčových dopravních tepnách,“ uvedl Dohnal.

Dodal, že s ohledem na současnou situaci město nabízí lidem parkování zdarma, a to na parkovištích provozovaných Ostravskými komunikacemi. Lidé ze záplavových oblastí tak mohou přeparkovat svá vozidla na bezpečné místo. „Pokračují služby našeho evakuačního centra, zajišťujeme další nouzová ubytování pro evakuované obyvatele,“ uvedla Pokorná. Město využívá koleje, univerzitní kampus a další ubytování.

Podíl.