Aktualizace: 10.07.2024 00:09

Praha – Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) dnes představí návrh valorizace penzí od ledna příštího roku. Starobní, invalidní a pozůstalostí důchody se zvyšují pravidelně vždy na začátku roku. Upravují se podle zákona o růst cen a o třetinu růstu reálných mezd. Naposledy se zvedly letos v lednu, a to všem stejně o 360 korun.

Česká správa sociálního zabezpečení vyplácela letos na konci prvního čtvrtletí 2,37 milionu starobních důchodů. Průměrná starobní penze v březnu činila 20.633 korun. Invalidních důchodů bylo 411.500 a vdovských, vdoveckých a sirotčích pak 65.100. Několik desítek tisíc penzí poskytují pak ještě systémy resortů obrany, spravedlnosti a vnitra. Jejich průměrné starobní důchody jsou o několik tisíc vyšší.

Důchod se skládá ze dvou částí. Solidární pevná výměra je pro všechny stejná a odpovídá deseti procentům průměrné mzdy. Letos činí 4400 korun. V zásluhovém procentním dílu se pak odráží výše výdělku, odpracované roky a počet vychovaných dětí.

Navýšení důchodu se vypočítává z průměrné mzdy, průměrné starobní penze, růstu cen u domácností důchodců a růstu reálného výdělku. Zohledňuje se přírůstek indexu spotřebitelských cen za poslední rok od začátku loňského července do konce letošního června, průměrná penze za červen či očekávaná průměrná mzda pro příští rok. Údaje o vývoji inflace zveřejní statistický úřad dnes.

 

Podíl.