Aktualizace: 8.07.2024 06:03

Peking/Budapešť – Maďarský premiér Viktor Orbán dnes přicestoval do Číny. Orbán to oznámil dnes brzy ráno na sociální síti X. Čínská státní média později informovala, že maďarského politika přijal čínský prezident Si Ťin-pching, píše agentura AFP. Minulý týden Orbán mimo jiné jednal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským či ruskou hlavou státu Vladimirem Putinem. Stalo se tak krátce poté, co Maďarsko začalo předsedat Radě Evropské unie.

„Mírová mise ministerského předseda Viktora Orbána pokračuje,“ uvedl k návštěvě Číny Orbánův mluvčí Bertalan Havasi. Za mírovou misi Orbán podle agentury Reuters označil své cesty na Ukrajinu a do Ruska z minulého týdne.

Čínská státní média dnes ráno informovala, že Orbána přijal čínský prezident Si. Další detaily o jednání neuvedla. Čínské ministerstvo zahraničí před schůzí uvedlo, že oba politici budou jednat o „záležitostech vzájemného zájmu“.

Maďarsko od prvního července předsedá Radě Evropské unie. V souvislosti s tím šéf unijní diplomacie Josep Borrell či někteří lídři unijních zemí uvedli, že pro jednání s Putinem neměl Orbán žádný společný unijní mandát.

Maďarsko udržuje s Čínou dobré vztahy a čínský prezident Si navštívil Budapešť letos v květnu. Oba politici jednali o prohloubení ekonomických, obchodních, investičních a finančních vztahů mezi oběma zeměmi.

Čína udržuje úzké vztahy s Ruskem i po zahájení invaze Ukrajiny v únoru roku 2022. Čína navíc čelí kritice některých západních států, že umožňuje dodávky některého zboží a součástek, jež jsou klíčové pro ruský vojenský průmysl. Čína se nezúčastnila červnového mírového summitu ve Švýcarsku, na který nebyla pozvaná Moskva.

Podíl.