Aktualizace: 8.07.2024 00:11

Cham (Bavorsko) – Český premiér Petr Fiala se dnes v bavorském Chamu na pomezí s Českem zúčastní kongresu zástupců příhraničních regionů. Na akci bude jednat s bavorským premiérem Markusem Söderem. Před týdnem se Fiala setkal se saským kolegou Michaelem Kretschmerem, se kterým společně cestovali po české i saské části Krušnohoří, aby oslavili pět let od zápisu krušnohorského hornického regionu na seznam kulturního dědictví UNESCO.

Návštěva v Chamu začne odpoledne, kdy ve 13:00 Söder přivítá Fialu. Oba premiéři se zapíší do městské knihy a poté budou hovořit o bilaterálních záležitostech. Bavorská média očekávají, že tématem debaty obou premiérů bude i problematické železniční spojení Prahy s Mnichovem.´

Následně se Fiala se Söderem sejdou se zástupci českých a bavorských regionů a svými projevy zahájí příhraniční kongres. Později odpoledne oba premiéři chystají tiskovou konferenci.

Fiala navštívil Bavorsko loni v květnu, kdy se sešel se Söderem v bavorském Řezně. Premiéři tehdy společně otevřeli bavorsko-českou zemskou výstavu nazvanou Baroko! Bavorsko a Čechy.

 

Podíl.