Aktualizace: 8.07.2024 00:10

Praha – Český statistický úřad (ČSÚ) dnes zveřejní údaje o tom, jak se v květnu dařilo průmyslu, stavebnictví a zahraničnímu obchodu v Česku. V dubnu průmyslová produkce zmírnila meziroční pokles na 0,4 procenta z březnových 2,9 procenta. Pokles zpomalilo i stavebnictví. Zahraniční obchod ČR skončil v dubnu přebytkem 33,1 miliardy korun, který byl meziročně o 24,1 miliardy Kč vyšší.

Na mírný meziroční pokles průmyslu měla v dubnu vliv zejména nižší produkce v energetice a pokračující pokles ve strojírenství, v hutnictví a slévárenství. Naopak dařilo se výrobě počítačů, elektronických a optických přístrojů, opravám a instalacím strojů a zařízení a také ostatnímu zpracovatelskému průmyslu. Ve výrobě ostatních dopravních prostředků se produkce meziročně zvýšila téměř o třetinu.

Stavební výroba v dubnu zpomalila meziroční pokles na 0,3 procenta, zatímco v březnu byla meziročně nižší o 8,3 procenta. V dubnových číslech byl znatelný útlum hlavně v pozemním stavitelství, tedy ve stavbách budov, který je financovaný převážně soukromými investory. Inženýrské výstavbě, tedy stavbě energetických a dopravních infrastrukturních prvků, se dařilo lépe mimo jiné proto, že segment nebyl tolik zasažen poměrně vysokými úrokovými sazbami, uvedli analytici oslovení ČTK.

Dubnový přebytek zahraničního obchodu podle analytiků překonal výhled trhu, který očekával kladnou bilanci 20,8 miliardy korun. Analytici zároveň upozornili na to, že saldo bylo v plusu osmý měsíc za sebou. Výsledek kladně ovlivnil zejména obchod s auty. Naopak negativní vliv mělo mimo jiné obchodování s rafinovanými ropnými produkty.

dto rot

Podíl.