Aktualizace: 25.06.2024 01:48

Ankara – Český ministr zahraničí Jan Lipavský dnes zahájí jednodenní návštěvu Ankary. Se svým tureckým protějškem Hakanem Fidanem bude jednat o bilaterálních vztazích, bezpečnostních otázkách, vztazích mezi EU a Tureckem, migraci či situaci na Blízkém východě. Šéf české diplomacie také navštíví turecký parlament, mausoleum zakladatele moderního Turecka Mustafy Kemala Atatürka a promluví na recepci ke 100. výročí navázání diplomatických vztahů.

Dopoledne Lipavský navštíví Atatürkovo mausoleum Anitkabir. V plánu je přehlídka čestné stráže a položení věnce. Následně ministr zamíří na turecké ministerstvo zahraničí, kde bude jednat se svým tureckým protějškem Fidanem. Ministři se zaměří na otázky bezpečnostní politiky zejména ve vztahu k Severoatlantické alianci, bilaterální vztahy a na celkové vztahy Evropské unie a Turecka. Na briefingu před pondělním odletem Lipavský uvedl, že v Ankaře bude také mluvit o ruském imperialismu.

Odpoledne Lipavský navštíví turecký parlament, kde se setká s jeho předsedou Numanem Kurtulmuşem. Později vystoupí na recepci ke 100. výročí navázání diplomatických vztahů.

Lipavský svá očekávání od cesty nastínil v článku, který v pondělí publikoval turecký list Hürriyet. Šéf české diplomacie v něm poznamenal, že od poslední návštěvy českého ministra zahraničí v Turecku uplynulo osm let a vzájemný obchod se za tu dobu téměř zdvojnásobil, aktuálně překračuje šest miliard eur (150 miliard korun). Také vyzdvihl, že ČR a Turecko jsou spojenci v rámci NATO již 25 let, a poznamenal, že Evropa nyní čelí největší výzvě za poslední desetiletí v podobě ruského imperialismu, a poděkoval Turecku za podporu Ukrajiny. Českou republiku Lipavský v článku označil za silný hlas v EU pro pozitivní rozvoj vztahů s Ankarou.

Fidan se před dvěma týdny setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a v Nižním Novgorodě se zúčastnil schůzky skupiny zemí BRICS, do které patří mimo jiné Rusko, Čína či Indie. Média v této souvislosti psala, že Ankara projevuje zájem o členství v této skupině skupině.

Podíl.