Aktualizace: 24.06.2024 23:44

Düsseldorf – Španělští fotbalisté vyhráli na mistrovství Evropy v Německu i třetí zápas, Albánii porazili 1:0 a ovládli skupinu B bez ztráty bodu. Naopak balkánský tým prohrál podruhé, obsadil s jediným bodem poslední místo i kvůli souběžné remíze Italů s Chorvaty a na šampionátu skončil.

Jediný gól v utkání hraném v Düsseldorfu vstřelil ve 13. minutě Ferran Torres. Španělsko zvítězilo i v devátém vzájemném zápase. Osmifinále ho čeká 30. června v Kolíně nad Rýnem proti jednomu z celků, který se umístí na třetí pozici.

„Máme před sebou určitou cestu, hrajeme fenomenálně. Jsme rodina, velmi soudržná. Každý hráč je připravený hrát v zahajovací sestavě. Je jedno, proti komu v osmifinále nastoupíme, máme skvělé mužstvo,“ citovaly agentury Torrese.

Španělé už před výkopem měli jistotu prvenství ve skupině po výhrách 3:0 nad Chorvaty a 1:0 nad obhájci zlata Italy. Trenér Fuente proto vyměnil prakticky celou sestavu. V zahajovací jedenáctce Albánců znovu nastoupil sparťanský záložník Laci.

První poločas nabídl dominanci Španělů. To nejdůležitější se v něm odehrálo ve 13. minutě, kdy se „La Roja“ ujali vedení. Olmo našel za obranou balkánského celku Torrese a ten se střelou na vzdálenější tyč nemýlil. „Bavil jsem se s Danim o tom, aby mi do těchto prostorů dával míče. Když tak učinil, nezaváhal jsem,“ prohlásil Torres.

Útočník Barcelony v závěru úvodního dějství po centru hlavičkoval nad. Ještě v první půli Albánci, kteří ovládli kvalifikační skupinu před Čechy a Poláky, mohli srovnat. Asllani vypálil z dálky, jenže gólman Raya se natáhl a zabránil vyrovnání.

Zkraje druhé půle Joselu zakončil nad. V 64. minutě španělský brankář zneškodnil střelu střídajícího Brojy. V nastavení mohl útočník Fulhamu srovnat, jenže jeho střelu ve vápně lapil Raya. Albánci navzdory závěrečnému tlaku už nedokázali srovnat. Španělé na turnaji ještě neinkasovali.

„Albánie dala Chorvatům a Italům pořádně zabrat. Věděli jsme, že to bude těžký soupeř. Donutili nás běhat. Víme ale taky, jak čelit tlaku. Když ta situace nastala, odolali jsme,“ uvedl záložník Mikel Merino.

Düsseldorf: Albánie – Španělsko 0:1 (0:1)

Branka: 13. Torres. Rozhodčí: Nyberg – Beigi, Söderqvist (všichni Švéd.) – Dingert (video, Něm.). ŽK: Bajrami, Berisha – Vivian. Diváci: 40.586.

Sestavy:

Albánie: Strakosha – Balliu, Djimsiti, Ajeti, Mitaj – Ramadani, Asllani – Asani (81. Muci), Laci (70. Berisha), Bajrami (70. Hoxha) – Manaj (59. Broja). Trenér: Sylvinho.

Španělsko: Raya – Navas, Vivian, Laporte (46. Le Normand), Grimaldo – Zubimendi, Merino – Torres (72. Yamal), Olmo (84. Baena), Oyarzabal (62. López) – Joselu (72. Morata). Trenér: Fuente.

Konečná tabulka skupiny B:

1. Španělsko 3 3 0 0 5:0 9
2. Itálie 3 1 1 1 3:3 4
3. Chorvatsko 3 0 2 1 3:6 2
4. Albánie 3 0 1 2 3:5 1
Podíl.