Aktual.: 28.10.2024 17:04

Praha – Desetina meteorologických stanic v Česku měřících aspoň 30 let dnes zaznamenala teplotní rekord. Padl na 26 místech. Dvacet stupňů a víc ukazoval teploměr hlavně ve středních Čechách. Nejtepleji bylo v Dobřichovicích u Prahy, kde naměřili 21,5 stupně Celsia. Na sociální síti X to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Teplotní rekordy padly na dvou místech už v neděli.

„Významný den, výrazné teplo,“ uvedl ČHMÚ v narážce na dnešní státní svátek připomínající vznik československého státu. Teplotu nad 21 stupňů hlásí vedle Dobřichovic také z Doksan na Litoměřicku, kde bylo 21,3 stupně Celsia, a z pražských Komořan s teplotou o desetinu stupně nižší.

Dvacet a více stupňů teploměr ukázal na dalších čtyřech místech v Praze včetně Klementina a na dalších pěti stanicích ve Středočeském a třech v Jihočeském kraji. „Tato hodnota ‚padla‘ celkem na 15 stanicích,“ uvedli meteorologové.

Před 106 lety při vyhlášení samostatnosti Československa pronikal do střední Evropy chladný vzduch od severu, uvedl ráno ČHMÚ na facebooku. Počasí tak podle něj nové republice příliš nepřálo. Na většině území bylo tehdy zataženo, ojediněle se přidal i déšť a na horách ležel sníh. Slunce vykouklo jen na okamžik, a to jen v jihozápadních Čechách, popsal tehdejší počasí.

V neděli meteorologové zaznamenali teplotní rekordy na šumavské Horské Kvildě s novým denním maximem 18,6 stupně Celsia a na krkonošské Labské boudě s 15,2 stupně. V dalších dnech Česko většinou zahalí mraky a teploty budou podle předpovědi postupně klesat. V sobotu může sněžit a v noci na neděli se mohou objevit mrazíky.

Podíl.