Aktual.: 28.10.2024 14:18

Kyjev/Moskva – Ukrajinská tajná služba SBU dnes oznámila, že v Doněcké oblasti zadržela ukrajinského agenta ruské tajné služby FSB, jenž se podle Kyjeva vydával ze dobrovolníka Světového potravinového programu (WFP) a poskytoval invazním silám informace potřebné k útokům na ukrajinské vojáky. Informovala o tom agentura AFP. Ruská média mezitím podle agentury Reuters uvedla, že Rusové z východu Ukrajiny evakuovali Američana, který jim podobným způsobem pomáhal dva roky.

„Ruské tajné služby spolu s jednotkami… východního vojenského okruhu ruského ministerstva obrany provedly operaci s cílem evakuovat cenný operační zdroj – občana USA, který sehrál klíčovou roli při přípravě útoku na vesnici Bogojavlenka (ukrajinsky Bohojavlenka) ve směru na Ugledar (ukrajinsky Vuhledar),“ cituje ruská agentura TASS úřady takzvané Doněcké lidové republiky (DNR), tedy mezinárodně neuznaného proruského separatistického útvaru na východě Ukrajiny, jehož část Rusko okupuje.

Ruská státní média zveřejnila fotografii, která podle nich Američana zachycuje. Na snímku je člověk v civilním oblečení a s rozostřeným obličejem se skupinou čtyř mužů, kteří podle Reuters vypadají jako členové ruských speciálních jednotek v bojových uniformách. Agentura dodala, že ruské informace nemohla nezávisle ověřit. Americké velvyslanectví v Moskvě uvedlo, že se nemůže vyjádřit z důvodu ochrany soukromí.

Muž údajně poskytoval Rusům zpravodajské informace potřebné k úderům na ukrajinské síly. Řeší se otázka udělení politického azylu a získání ruského občanství, cituje dále TASS ruské úřady.

Ukrajinská tajná služba SBU mezitím na svém webu oznámila zadržení čtyřiatřicetiletého místního dobrovolníka Světového potravinového programu (WFP), kterého podle ní naverbovali Rusové, aby je informoval o rozmístění ukrajinských vojáků a dělostřelectva v oblasti Pokrovsku. „Cestoval po okresním městě a okolních obcích pod rouškou doručování humanitární pomoci místním obyvatelům,“ uvedla SBU.

Rusové jeho informace podle ukrajinské tajné služby použili k plánování útoků na Pokrovsk pomocí řízených leteckých pum a dronů. „Kontrarozvědka SBU odhalila agenta v počáteční fázi jeho zpravodajské činnosti a zadržela ho,“ uvedla tajná služba s tím, že muže úřady obvinily z vlastizrady a hrozí mu doživotí.

Ukrajina od začátku ruské invaze do země v roce 2022 začala vyšetřovat tisíce případů podezření z kolaborace a vlastizrady, podotkla AFP.

 

Podíl.