Aktual.: 27.10.2024 21:15

České Budějovice – Hokejisté Českých Budějovic porazili v utkání 15. kola extraligy Třinec 5:2. Jihočeši vyhráli poprvé v sezoně dvakrát po sobě a dotáhli se bodově na svého dnešního soupeře, Oceláři ztratili pátý z posledních šesti duelů. Shodně gól a asistenci zaznamenali v dresu Motoru obránce Milan Doudera a útočník Milan Gulaš.

Nový muž v českobudějovickém dresu Tomáš Zohorna se uvedl hned při prvním střídání, když ohrozil Mazance tečí Štencelovy střely od modré čáry. Oceláři vystrašili Kloučka z brejku dva na jednoho, ale domácí brankář zlikvidoval pokus Romana. Pěknou střelu vyslal také obránce Cibulka, o zakončení se pokusil i třinecký Hudáček.

V akci Zohornovy formace nejprve Gulaš neuspěl po objetí branky zezadu, ale potom bekhendem přesně našel Kovařčíka, který otevřel skóre u levé tyčky. Při vyloučení Sikory se řítil Pech sám na Mazance, ale neuspěl.

Náskok Jihočechů navýšil Harris, jenž pálil z druhého sledu po rychlé akci, do níž se domácí dostali po chybě Ocelářů na jejich útočné modré čáře. Za půl minuty korigoval Čacho. Po nahození Adámka k němu vyplaval kotouč a zblízka se trefil do odkryté branky.

Urputný boj ve druhé třetině dlouho nepřinášel výrazné střelecké příležitosti. Ve fázi, kdy sílil tlak Třince, dostal Pech od modré čáry ideální přihrávku do jízdy za třinecké obránce a proměnil sólo ve třetí gól. Zakrátko Gulaš vypálil zdálky vysokou střelu a brankář Mazanec si jen sáhl lapačkou na puk padající za jeho záda. Po čtvrtém gólu nastoupil do třineckého brankoviště Kacetl.

Domácí potom trochu laxně nevyužili dvě přesilovky, zato první početní výhoda Třince byla drtivá. Skóre se však neměnilo. Po návratu z trestné lavice zaútočil Valský, byl však atakovaný a těžce se sbíral z ledu u zadního mantinelu. V posledních sekundách před druhou sirénou neproměnil šanci Štencel, poté i Gulaš, jenž nechal vyniknout Kacetla.

Do třetí části vstoupili domácí poněkud pasivně a to se jim nevyplatilo. Laciného faulu se dopustil Pýcha a v přesilovce Hudáček bombou z levého kruhu trefil tyčku, poté úplně stejným způsobem a ze stejného místo bez přípravy prostřelil Kloučka. Když se Českobudějovičtí na chvíli vymanili z pokračující převahy Třince, dostal se do velké šance Olesen, ale zblízka neskóroval.

Motoru se začalo dařit, ale pátý gól nedokázali dát v krátkém sledu Toman, Olesen a ani Harris. V bojovném závěru mohl změnit skóre Zohorna, jenže nevyzrál na Kacetla. Snahu Ocelářů zachránit výsledek pokazil trest Daňa, přesto i v oslabení sáhli k power play, když se vhazovalo po pravici Kloučka. V posledních sekundách však inkasovali do prázdné branky z hole Doudery.

Hlasy trenérů po utkání:

Ladislav Čihák (České Budějovice): „Dobře jsme vstoupili do zápasu. Povedla se nám první třetina. Všechny čtyři lajny měly velmi dobrý pohyb. Trochu nás mrzel inkasovaný gól na 2:1, ale nepřestali jsme hrát, vytvářeli jsme si šance a přišly další góly. Třetí třetinu jsme nezačali dobře a soupeř nás potrestal. Dokázali jsme se z toho dostat, všichni to odmakali a jsou to pro nás cenné tři body. Výkon jde nahoru, ale musíme dál pracovat.“

Jiří Raszka (Třinec): „Neměli jsme vůbec dobrý vstup. Leccos naznačilo už první střídání. Soupeř nás předčil v pohybu, těžko jsme zachytávali jeho přechod do útočného pásma. Teprve třetí třetina z naší strany snesla měřítko, šli jsme za vyrovnáním, ale celkově nebyl výkon adekvátní tomu, abychom získali body.“

České Budějovice – Třinec 5:2 (2:1, 2:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 10. O. Kovařčík (Gulaš, T. Zohorna), 15. Harris (F. Přikryl, Olesen), 30. Pech (Koláček, M. Doudera), 31. Gulaš (Toman), 60. M. Doudera – 15. Čacho (Marian Adámek), 43. L. Hudáček (Cienciala). Rozhodčí: Šindel, Zeliska – J. Svoboda, Dědek. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:1. Diváků: 6204.

Sestavy:

České Budějovice: Klouček – Cibulka, Štencel, Kachyňa, M. Doudera, Vráblík, Pýcha – Gulaš, T. Zohorna, O. Kovařčík – F. Přikryl, Harris, Olesen – Koláček, Pech, M. Beránek – Valský, Toman, Hoch. Trenér: Čihák.

Třinec: Mazanec (31. Kacetl) – J. Jeřábek, Smith, Kundrátek, Nedomlel, Marian Adámek, Jank – A. Nestrašil, Miloš Roman, Daňo – L. Hudáček, Sikora, Teplý – Kurovský, P. Vrána, Cienciala – Hrehorčák, Čacho, Dravecký. Trenér: Moták.

Podíl.