Úklid hrobu, květinovou výzdobu i zapálení svíčky si v Česku objednává stále víc lidí. Někteří poskytovatelé těchto služeb evidují meziročně i trojnásobný nárůst klientů. Nejčastěji jde o seniory, lidi se zhoršeným zdravím nebo členy rodin, kterým pravidelnou údržbu hrobu neumožňuje vzdálenost.

„Osmašedesátiletá Jarmila se kvůli špatnému zdravotnímu stavu není schopna starat o hrob tak, jak by chtěla. Nezvládá už trhat plevel, umývat náhrobek a další fyzicky náročné činnosti, které jsou s péčí o hrob spojeny. Hrob na Dušičky někdy navštěvuje, ale pouze proto, aby si zavzpomínala. Služby firmy si platí po celý rok,“ popisuje případ jedné ze zákaznic spoluzakladatel firmy AndělskéSlužby.cz David Pelán.

Lidé si podle firem oslovených ČT objednávají celkovou údržbu hrobu, ale i samotné zapálení svíčky. Někteří si předplácejí celoroční služby. Spojuje je stáří, zdravotní potíže, nedostatek času nebo velká vzdálenost z bydliště do místa posledního odpočinku jejich blízkých.

„Oproti minulým letům máme dvojnásobný až trojnásobný nárůst zákazníků, po dvou letech fungování jsou to nižší stovky,“ uvádí Pelán. „Máme stálou klientelu. Jsou to buď lidé, kteří zkrátka nemají čas, anebo staří lidé,“ říká Zuzana Šaffková z pražské firmy Údržba hrobů a dekorace hrobů. Nárůst zájmu zaznamenal i majitel brněnské společnosti Pečovatel o hroby Marek Báňa. „Jsou to asi nižší desítky zákazníků,“ odhaduje.

Meziročně až dvojnásobný nárůst klientů potvrzuje společnost Hrobní služby. „Měsíčně máme šedesát až osmdesát nových zákazníků. Devadesát procent objednávek je čištění hrobů, čtyři procenta pravidelná údržba na bázi hrubého úklidu a zbytek jsou dekorace,“ potvrzuje majitel Stanislav Baďura.

Služby lidé zatím moc neznají

V případě malých firem zajišťujících údržbu a dekoraci hrobu se jedná zejména o brigády a vedlejší pracovní činnost. V některých případech pomáhá s jejich propagací správa hřbitova – třeba formou nabídky letáků.

Podle Pavly Pečeňové ze zlínské firmy Pečuji o hroby mnoho lidí o možnosti objednat si podobné služby neví. „Z dlouhodobého hlediska sledujeme pomalý, ale jistý nárůst zájemců. Většinou se jedná o starší lidi, pro které péče o hrob už zkrátka není v jejich silách. Před Dušičkami máme vždy objednávek nejvíce. V celém Zlínském kraji tyto služby nabízím jen já a ještě jedna paní z Uherského Hradiště,“ vysvětluje Pečeňová.

„Před Dušičkami se objednávky náhle vždycky vzedmou. Konkurenty v okolí žádné nemám, tenhle obor je velká černá díra na trhu,“ říká majitelka firmy Údržba hrobů Uherské Hradiště Erika Opravilová.

Pečují i správy hřbitovů a kameníci

Celkovou péči o hroby nabízejí také některé správy hřbitovů. „Je to nárazové – buď na Dušičky, Velikonoce nebo výročí úmrtí. Letos na Dušičky máme 55 objednávek, na Velikonoce jsme jich měli 49. Máme stálé zákazníky. Objednávají si hlavně umytí hrobu, dekorace a zapálení svíčky. Naši zákazníci jsou i místní, ale většinou jde o ty, kteří už nemají sílu na to hrob vyčistit sami,“ popisuje správkyně městského hřbitova a urnového háje v Rakovníku Petra Gašpárková.

Správa pražských hřbitovů umožňuje služby soukromým firmám, sama je ale nabízí také. „Individuální péči o hrob lze objednat i u nás. Většinou jsou to lidé, kteří dlouhodobě pobývají v zahraničí nebo žijí v jiné části republiky a ze zdravotních důvodů se nemohou dostavit,“ uvádí mluvčí Správy pražských hřbitovů Jiří Královec. Správa hřbitovů města Brna péči o hrob s výzdobou nabízí podle ředitelky Aleny Říhové také.

Kolem deseti stálých zákazníků má Správa hřbitovů Pardubice, rovněž potvrzuje nárůst zájmu. „Jde hlavně o lidi, kteří u nás mají hrob a nájemní smlouvu, mají v nás jistotu, že zařídíme hezký hrob a výzdobu,“ říká referentka správy Renáta Štainerová.

Údržbu hrobu, květinovou dekoraci a zapálení svíčky nabízejí standardně také některá kamenictví. „Každý rok je to před Dušičkami blázinec, práce je víc než dost. Kolem covidu bylo práce ještě víc, protože lidé necestovali,“ dodává majitel kamenictví Bindics Česká Třebová Milan Beran.

Cena jednorázové údržby hrobu s dekorací závisí na jeho velikosti i umístění. Pohybuje se zhruba od tří set do 1300 korun. Částka za celoroční služby se pohybuje mezi tisíci až čtyřmi tisíci korunami v závislosti na velikosti hrobu a počtu žádaných úprav.

Podíl.